Mosier kvalifiserte seg for duatlonlaget innen sykkel og løping, som representerte USA under VM i Spania.

Bakgrunnen hans har skapt stor oppmerksomhet i USA denne sommeren etter at utstyrsgiganten Nike har brukt ham som frontfigur i en av reklamefilmene under OL.

– Å være den første transkjønnede mannen på et amerikansk landslag var en drøm som ble sann. Jeg har alltid ønsket mitt navn på en trøye. Å representere vårt land på det høyeste nivået i min sport er bare utrolig stort, sier Mosier i filmen som gjør at han selv, uten å delta i OL, er en av de utøverne i USA som har fått mest blest denne sommeren.

Det var først som 30-åring at Mosier startet overgangen fra kvinne til mann. Da hadde utøveren allerede konkurrert som kvinne. Og han var usikker på om han ville få lov til å delta på toppnivå som mann etter kjønnsbekreftende behandling.

Men etter at Mosier har utfordret regelverket, har mye skjedd.

I mai holdt Den internasjonale olympiske komité (IOC) et møte der temaet var transseksualitet. På møtet var også representanter for Verdens Antidopingbyrå (Wada) og forbund fra flere forskjellige idretter tilstede.

– Det er ikke et tema om det vil være en transkjønnet utøver i OL, men når, sa Myron Genel, professor ved Yale School of Medicine på møtet.

Møtet fulgte opp de nye retningslinjene der det åpnes for at de som skifter kjønn fra kvinne til mann kan konkurrere uten restriksjoner, og de som skifter fra mann til kvinne kan delta uten å gjennomgå kirurgi og med ett år med hormon­terapi.

Kritiske spørsmål er blitt reist, også fra utøvere, om menn som skifter kjønn til kvinne vil ha fordeler i møtet med sine konkurrenter.

Eksperter har avvist dette, på grunn av effekten av hormonbehandling.

– Hovedpoenget for mange mennesker er «skal man tillate peniser i kvinnesport?». Men det er ikke anatomien som teller, det er hormonene, sier Joanna Harper, sjeffysiolog ved Providence Portland medisinske senter til USA Today.

 

Les også: Han fikk et intenst behov for å dele opplevelsene med andre og startet egen festival

- Dette er sykt god trening

Har syklet 10750 kilometer rundt Jotunheimen  

 

Se DNtv:

Løpetrener Eystein Enoksen (71): - Sittende løping er ikke pent
Slik blir du en god løper. Den spreke og erfarne professoren ved Norges Idrettshøyskole gir det en rask innføring i god løpeteknikk.
01:28
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.