Begge brødrene kvalifiserte seg til finalen på 1500 meter under EM i friidrett i Amsterdam denne uken.

Lørdag sikret Filip Ingebrigtsen seg gullet med tiden 3.46,65 og var konge på de siste 100 meterne.

– Jeg hadde det kjempegøy hele veien og var sikker på å vinne, så hvis Henrik mener at jeg lekte meg til dette gullet, ja, så har han nok rett i det, sa Filip Ingebrigtsen flirende til NTB.

Spanske David Bustos var 25 hundredeler bak ham, mens Henrik Ingebrigtsen sikret bronsen med 3.47,18.

– Dersom det hadde gått fortere underveis ville det vært enklere for meg å akselerere ut på oppløpssiden, men om jeg kunne gjort det bedre, aner jeg ikke. Seieren var jeg sjanseløs på uansett, for Filip lekte seg til dette gullet, sa storebror Henrik Ingebrigtsen til NTB etter 1500-meterfinalen i Amsterdam lørdag kveld.

Filip bestemte seg allerede i fjor for å legge ned masse arbeid med EM som mål. Likevel mente han bragden var «ufattelig», noe det overraskende blikket hans avslørte like etter målgang.

- Nå står jeg her med EM-gull, og det er helt sykt. Det gir i alle fall masse motivasjon til å stå på og jobbe enda hardere, sa Filip Ingebrigtsen.

Som ventet

Pappa Gjert Ingebrigtsen var høyt oppe etter EM-finalen lørdag - og ikke overrasket over den enorme triumfen til sønnene.

– Det er noen uker siden jeg visste at han kunne komme til å ta denne gullmedaljen. Det han gjorde i dag var ganske likt det Henrik gjorde i 2012. Denne finalen gikk uhyggelig sakte, men det ser ut som om Filip kan takle det også, sa pappa og trener Gjert til norske pressefolk utenfor stadion.

Han var tydelig stolt.

– Da det nærmet seg spurten trodde jeg faktisk Henrik skulle ende som nummer sju. Han ga en liten luke til de foran, men han viste hvilken konkurransemann han er og tok bronsen. Jeg skjønner ikke helt hvordan han klarte det, sa pappa Ingerbrigtsen til NTB.

Etter løpet tok pappaen med seg sønnene tilbake til hotellet. Der ble det en diskusjon om Henrik også skal løpe 5000-meteren søndag. Lørdag kveld var det helt åpent.

– Henrik må ha bedøvelse i beinet når han løper. Derfor må vi vurdere nøye hva vi skal gjøre søndag, sa pappaen om sønnen som ble historisk på olympiastadion i Amsterdam. Han er den første nordmannen som har vunnet tre EM-medaljer i friidrett. De er attpåtil kommet i tre påfølgende mesterskap, mente pappa Ingebrigtsen.

De yngste blir best

Da Filip spurtet ned resten av feltet på siste oppløpsside lørdag, gjorde han akkurat som storebroren i Helsingfors i 2012 - da Henrik sjokkerte og vant sitt første EM-gull på akkurat samme måte.

Les også: The Ingebrigtsens d2Plus

Fagsjef utholdenhet Olympiatoppen Espen Tønnesen har tidligere forklart til DN at det ikke er uvanlig at de yngste i en søskenflokk blir de beste.

– Det er ofte den yngste som blir best i idrett i en søskenflokk. Det finnes selvfølgelig mange unntak, men de yngste er overrepresentert, uttalte Tønnesen i forbindelse med en artikkel om løpefamilien i fjor.

Ifølge fagsjefens observasjoner, kan vi dermed ha mye mer i vente fra Ingebrigtsen-familien.

Hjemme sitter nemlig flere talenter og venter på å bli voksne. Jakob er verdens største talent. Og Ingrid har nettopp begynt å bli trent av sin far. 

Tønnesen mener mange miljøer burde vært mye mer interessert i familien Ingebrigtsen enn de er.

- Hvordan har man klart å skape slik entusiasme for noe så unorsk som mellomdistanseløping?, spør han seg.

Klar for OL

Nå blir OL neste, men det blir andre konkurranser også.

Det er store muligheter for at Filip henger med i Diamond League-stevnet i Monaco. Han sa også til NTB at han har veldig lyst til å løpe en rask 800 meter, der sjansen for det måtte by seg.

I august er det OL i Rio. Til det mesterskapet er han ikke tatt ut ennå, men et EM-gull er i alle fall en god søknad. Siste uttak til OL blir foretatt om en uke.
 

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også: Treningen som gir enorme 02-resultater

The Ingebrigtsens d2Plus

Hvem tåler melkesyra best?  

 

Se DNtv:

- Din riktige løpsteknikk kommer av seg selv
Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen (60) mener flere bør fokusere på å komme i bedre form - enn å løpe "riktig".
00:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.