Det er beregnet at 270.000 mennesker hvert år tar turen opp på den markante fjellformasjonen over Lysefjorden. For disse er turstien den eneste veien opp. Men denne uken klatret Jon Egil Auestad og Øyvind Salvesen den rundt 200 meter loddrette veggen som leder opp til platået fra steinura under.

-Det er en stor vegg som har blitt sett på i lang tid av mange klatrere, men som ingen har tatt skikkelig tak i tidligere. Noen har prøvd tidligere for tjue år siden, sier advokat og fjellklatrer Jon Egil Auestad til DN fem dager etter bestigningen som tok 8 timer fra toppunktet, ned de rundt 200 høydemetrene og opp igjen.

Til vanlig er Auestad advokat i firmaet Deloitte i Stavanger. Men den tidligere aktive konkurranseklatreren har en forkjærlighet for loddrette vegger på fritiden.

- Hvem skulle trodd at det skulle ta så lang tid før den ble klatret, sier klatremakker Øystein Salvesen, som går på Nortinds fjellguide-utdannelse.

Han forteller om en spektakulær tur opp Norges trolig mest kjente klippeformasjon.

Les også: Norsktoppene dnPlus

8 timer i veggen

Selv firet de to klatrerne seg ned 200 meter i løpet av fire rappeller før de var nede ved steinura under der klatringen startet. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte klatringen som varte i 8 timer fra de startet på toppen, til var de tilbake på det flate toppunktet.

Jon Egil Aulestad (t.v) og Øyvind Salvesen på vei opp den lodrette veggen opp mot Preikestolen-platået fra utgangspunktet i steinura under.
Jon Egil Aulestad (t.v) og Øyvind Salvesen på vei opp den lodrette veggen opp mot Preikestolen-platået fra utgangspunktet i steinura under. (Foto: Mari Salvesen)
-Det er helt klart en veldig fin og eksponert klatretur. Når man henger i selve veggen merker man ikke noe til ståheien på toppen. Men det skjer mye hele dagen og på siste taulengden mot toppen var det full bonanza med bryllup og hoiende amerikanere på toppen. Men det er ting vi ikke registrerer, sier Auestad.

De reiste inn flere turer for å forberede klatringen. Først for å se på ruten og deretter for å rense veggen for løs stein. Deretter klatret de uten å etterlate seg annet enn kalk i veggen når tau og kiler hadde blitt med hele veien opp ruten som har vanskegrad opp mot norsk grad 7+/8-.

- Det var en passende timing for å sette fokus på sporløs ferdsel i naturen, sier Salvesen.

Kontroversiell hendelse

For nylig har fjellklatring skapt kontroverser på Preikestolen, da polakken Marcin Tomaszewski rappellerte fra toppen for å klatre de 20 siste meterne til toppen. Kontroversen skapte han fordi han boret bolter inn i fjellveggen, noe det er en uskreven regel om at man ikke gjør i norske fjell. Polakken som har gjort en rekke tøffe bestigninger tidligere, blant annet vinteroppstigning i Trollveggen, har nå skrevet på sin egen Facebook-side at han skal fjerne boltene når han er tilbake på fjellet, etter å ha blitt refset for hendelsen.

- Vi fikk vann på mølla etter dette. Det var viktig å få gjort klatringen før andre og få søkelys på bolteproblematikken, sier Salvesen.

Stavanger turistforening har uttalt til regionsavisen at de vurderer å anmelde polakken som boret inn boltene.

-Etikken i Norge er at man helst ikke skal bolte i fjellet. Og det er på en måte uskreven regel. Man prøver å forholde seg til det så langt det er forsvarlig. Det er et viktig prinsipp, sier Auestad.

Les også:

Kaffekjempe kjøper norsk konkurrent dnPlus  

Traff blink med boliggambling dnPlus

Nordmenn har en sterk tro på at bolig er en magisk investering.

Lån pengene dere trenger før britene stemmer om EU dnPlus

Hør siste podcast fra Finansredaksjonen:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.