Løpssteget er lett der svensken flyr forbi på stien som svinger seg mot Rolfsbukta på Fornebu. 36-åringen sier han har talent for å være lett å få i form. Og det talentet har han måttet hente alt ut av de siste årene. For utenom noen få uker i året har resten av tiden vært langt tyngre, etter at han ble femmilslegende med det suverene VM-gullet for tre år siden.

– På de siste tre årene har jeg mistet 1000 timer trening eller nesten like mye som Martin Johnsrud Sundby trener i løpet av ett år. Det er ikke positivt, men samtidig ble jeg verdensmester i 2015 og 2013. Det er noe jeg er utrolig stolt av, at jeg likevel har muligheten, sier Johan Olsson.

Syk i ukevis

Han er fortsatt litt småskadet i ribbenet etter overdreven staking før Vasaloppet i vinter som aldri ble noe av for hans del.

Sist sesong, som skulle bli hans første med langløpslaget til Aukland-brødrene, er for lengst avsluttet, og den foregikk helt uten Olsson på startstrek. Fiaskoen avløste to foregående vintre med lange avbrekk og problemer for svensken.

Johan Olsson stakk tidlig og gikk så å si hele løpet alene i front da han vant femmila i VM i Val di Fiemme i 2013. Foto: Giampiero Sposito/Reuters/NTB Scanpix
Johan Olsson stakk tidlig og gikk så å si hele løpet alene i front da han vant femmila i VM i Val di Fiemme i 2013. Foto: Giampiero Sposito/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
– Det er aldri kult å sette i gang med en akuttplan og trene som en gal i flere uker for å gjøre comeback til noen enkeltrenn. Jeg skulle ønske jeg var en løper som var frisk og ikke var så mye skadet. Men slik er det ikke, sier Olsson.

Likevel er Johan Olsson en av verdens beste skiløpere når det gjelder, med tre gull og tilsammen syv medaljer på de siste tre mesterskapene. Bare Petter Northug har levert bedre i samme periode.

– Jeg er ikke syk så mange ganger, men når jeg er syk så er jeg syk i ukevis og ikke i to dager. I snitt har jeg de siste tre–fire årene helt sikkert vært syk 15 uker per år. Når man er så mye på sidelinjen, ser man gleden i det å holde på med dette. Det tror jeg betyr mye for meg, sier Olsson.

Det ble sølv på 15-kilometeren under OL i Sotsji. Foto: Maja Suslin/TT/
Det ble sølv på 15-kilometeren under OL i Sotsji. Foto: Maja Suslin/TT/ (Foto: NTB Scanpix)

Småbarnspappa

Som far til en toåring og en femåring, har veien til sykesengen blitt kort. Men han ser hvor mye tid og energi hans kone bruker på å verne ham mot sykdom i huset. Og han mener også barna har vært grunnen til at han klarer å mobilisere til de store mesterskapene. Den to måneder lange kriseplanen han fulgte før VM i Falun i 2015 fungerte. Mutters alene trente han uforstyrret før mesterskapet på hjemmebane. Han håper å slippe samme oppskrift før VM i Lahti til vinteren, et mesterskap han regner med blir hans siste.

Føret i Falun inviterte ingen til å gå ifra i front på femmila, men Johan Olsson prøvde. Petter Northug vant. Olsson tok bronse. Foto: Jonathan Nackstad/AFP/NTB Scanpix
Føret i Falun inviterte ingen til å gå ifra i front på femmila, men Johan Olsson prøvde. Petter Northug vant. Olsson tok bronse. Foto: Jonathan Nackstad/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
«Helt rå»

– Johan er helt rå. Han er den eneste jeg har sett som kan stille opp i Davos i desember og vinne, og så stille i et renn i VM og vinne der også. Det er få som klarer det, eller har selvtilliten som skal til. Han har både hodet og kroppen til å klare det, sier lagkameraten Anders Aukland.

NTNU-forsker Øyvind Sandbakk, som jobber tett med langrennssporten gjennom Olympiatoppen, har selv forsket på hva som har gjort tidenes beste norske skiløpere best. Han blir overrasket når han hører hvor mye trening Olsson har mistet de siste årene.

– Det er en kjensgjerning at om man skal være stabilt god over tid, så er få sykedager et sentralt parameter, sier NTNU-forskeren Øyvind Sandbakk.

– Men det er vanskeligere å komme opp på et høyt nivå enn det er å opprettholde det nivået, eller komme tilbake. Folk har gjort comeback og gjort det bra. Olsson gjør nok tøffe prioriteringer og isolerer seg mot mesterskap, sier Sandbakk.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.