Når 44-årige Ingar Tangen Odland snakker om sin egen diagnose, begynner hånden å skjelve ukontrollert. Men når han trener, merker han ingenting til dirringen. Derfor trener parkinsonspasienten så ofte han bare kan.

– Ja, det positive med en så trist diagnose er at jeg ikke bare bør trene, men jeg må gjøre det, sier han.

Første delmål i kampen mot sykdommen er Birkebeiner­rennet 19. mars.

Birken er bare et steg på veien, så drømmer jeg om triatlon etterhvert, sier Odland som tidligere ikke har gått særlig langt på ski.

Riktignok har han hatt ski på bena, men mest i forbindelse med skilek og basing.

– Da jeg ble syk, trengte jeg et mål å trene mot. At det ble Birken, er egentlig tilfeldig. Jeg kjenner folkene bak rennet godt og det var de som meldte meg på, uten at jeg visste noe. Jeg måtte jo bare ta utfordringen, sier Odland.

Rundt ett år etter at han fikk diagnosen, er han inne i siste del av oppkjøringen før han legger ut på de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer.

Proff hjelp

Odland, som er vert på Pellestova fjellstue på Hafjelltoppen, har i regi av jobben fått et bredt kontaktnett innen langrennsmiljøet.

Kontakter som nå er blitt til viktige støttespillere. Tidligere skikonge Bjørn Dæhlie var en av dem som rask meldte seg frivillig til «Team Ingar Over Fjellet». Han hjelper Odland med skiteknikk.

Brit Pettersen Tofte, som har seks VM- og OL-medaljer, sørger for treningsprogram, mens Pellestova-eier Bjørn Rune Gjelsten står for smøringen. Erik Røste, president i Norges Skiforbund, er leder av heiagjengen.

– Jeg er så innmari heldig. Bare det at jeg har så mange som vil hjelpe meg, er motivasjon nok til at jeg kommer meg over fjellet, sier Odland.

Blodsmak i munnen

Målet er å fullføre. Som ung trente han mye, både kampsport, fotball og aking.

Men de siste årene har jobben slukt det meste av tiden, og han har ikke fått trent så mye som han skulle. Inntil oktober ifjor, selvsagt, da han bestemte seg for å begynne å trene igjen. Skikkelig og hardt og med et ambisiøst mål. Det tror han er viktig i hans situasjon.

– Definitivt. Det får meg til å glemme sykdommen. Det at jeg kan presse meg og yte gir meg mental styrke som jeg tar med meg videre inn i sykdomsforløpet.

Parkinson er en nervesystem-sykdom som oftest rammer eldre mennesker. Det er noe Odland har kjent litt på.

– De fleste andre jeg ser med Parkinson er gjerne 30–40 år eldre enn meg, og det er det kjipeste. Det er blitt ekstra viktig for meg å holde meg i så god form som mulig, sier han.

Ingar Tangen Odland jobber som vert på Pellestova ved Hafjell, men har fått en friere rolle etter at han ble syk. Nå går mye av tiden med til å trene i løypene gjestene bruker.
Ingar Tangen Odland jobber som vert på Pellestova ved Hafjell, men har fått en friere rolle etter at han ble syk. Nå går mye av tiden med til å trene i løypene gjestene bruker. (Foto: Geir Olsen)
Odland trener som om han var frisk. Fem til seks ganger i uken, uten å ta spesielt hensyn til sykdommen. I hvert fall ikke foreløpig. De siste ukene før Birken har han trent på å gå langt på ski, slik at kroppen ikke skal få sjokk når startskuddet går.

– Jeg trener så jeg får blodsmak i kjeften. Jeg tror ikke det er skadelig, for treningen er så lystbetont. Jeg kjenner meg frisk når jeg trener, sier han.

Intervall og teknikk

Budskapet fra treningssjef Brit Pettersen Tofte har vært mye og variert trening for å få opp grunnform og utholdende styrke.

– Men så er det jo også slik at det man øver mye på, blir man god i. Derfor har Ingar også fått beskjed om å gå en del på ski, både kortere og lengre turer.

For å få variasjon i intensiviteten, har hun gitt ordre om at han skal ta noen intervalldrag under skiturene.

Men også teknikk-mentor Bjørn Dæhlie har hatt en soleklar strategi for å få Odland i best mulig forfatning.

Les også: OL-mesterens fem beste tips for å gå raskere på ski

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo
Alt er flatt. Bortsett fra ett fjell. Temperaturen der, gir perfekt skiføre.
02:14
Publisert:
Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo

– Når man starter på et litt lavt teknisk nivå, slik som Ingar, er det det å komme seg ut på ski som gjelder. Skikkelig utstyr med godt fest er selvsagt vesentlig, men når det gjelder teknikk handler det om å finne frem til riktig balanse og tyngdeoverføring. Det er hemmeligheten for å gå effektivt på ski, sier Dæhlie og legger til at det er det samme landslags­løperne terper på.

Dæhlie forklarer at en typisk feil mange gjør, er å fordele kroppsvekten på begge skiene mens de spaserer innover fjellheimen.

– Det er jo fint når man skal se på fjelltopper og spise appelsin, men vil man gå fort, blir det helt feil, sier Dæhlie.

Gleder seg

Inge Odland ser fremover. Han gleder seg og håper Birken blir det første av mange nye treningsmål.

– Selv om jeg har en alvorlig diagnose, kan jeg kjenne at kroppen fungerer når jeg trener. Det er utrolig godt. Så skal jeg bare prøve å henge med så lenge som mulig, sier han.

 

Les også: Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke

Denne algoritmen skal forlenge livet ditt

Den vitenskapelige forklaringen på hvorfor Johnsrud Sundby vant Kollen-femmila  

 

Se DNtv:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo:

Bli med til Bjørn Dæhlies «hemmelige» skieldorado én time fra Oslo
Alt er flatt. Bortsett fra ett fjell. Temperaturen der, gir perfekt skiføre.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.