Konkurransen om de første skituristene hardner til. Fra 2012 har Beitostølen som eneste skidestinasjon kunnet tilby 3,5 kilometer med langrennsløyper fra 1. november. Nå tar Trysil opp kampen og frister med lengre løyper enda tidligere.

Ifjor investerte Trysil Utmarkslag i fire snøkanoner med utstyr til en verdi av fire millioner kroner.

– I vinter har vi benyttet alle kuldeperioder til å produsere snø, så har vi 35.000 kubikk som er klar for lagring. Dette er nok til å lage minst seks kilometer med seks meter brede spor for klassisk og skøyting, i tillegg til standplass på skiskytterarenaen, forteller daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag, Torbjørn Amdal, som åpner langrennsløyper i slutten av oktober.

Vår i byen får ikke turistene til fjells
Rundt Trysilfjellet er det om lag 25.000 senger, hvorav halvparten er i kommersiell utleie. Målet er å øke antallet overnattinger i lavsesongen før jul, men fordi Trysil først og fremst er kjent som en alpindestinasjon og produksjon av snø til alpinløypene er mer ressurskrevende, retter de seg nå mot langrennsfolket for tidligere sesongstart.

– Vi satser på 100.000 kommersielle gjestedøgn før jul, innen 2020, forteller daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

– Beitostølen har jo verdenscup-åpningen i langrenn og Beitosprinten som kickoff for langrennssesongen. Hvordan jobber dere for å få hit skituristene?

– Vi hadde landslaget i skiskyting her på oppladning før VM, og har gjort avtaler med Skiforbundet og elitegrupper om å starte sesongen her. Det er viktig for å bli kjent, eliten trekker med seg massen, sier Amdal.

Men årets sesong er langt fra over skal man tro Lohne.

– I løypene som ligger på mellom 800 og 1000 meter kan vi ha løyper til langt ut i mai, sier Lohne.

Fra 2,5 millioner i minus til en halv million i pluss

2011 ble en begredelig førjulssesong for Beitostølens vedkommende. Snøen uteble, og både verdenscuprennet og Beitosprinten ble avlyst. Dermed tok arrangørene grep for å i framtiden kunne garantere snø fra 1. november. Til 2012-sesongen lagret de 18.000 kubikkmeter snø. I år har de økt til 30.000 kubikkmeter.

–  November 2011 gikk vi 2,5 millioner kroner i minus, i november i år gikk vi 500.000 kroner i pluss. Det er verdt investeringene på tre millioner kroner for snøkanoner og snølagring, fastslår administrerende direktør i Beitostølen Resort, Atle Hovi, som regner med å kunne tilby langrennsforhold til ut i juni.

– Vi har sesongavslutning 1. mai-helgen, men gjennom vårt samarbeid med kommunene har vi gått inn og garantert skiforhold på 1400 meter, i hvert fall i hele mai, og muligens ut i juni, sier Hovi som garanterer løyper på cirka ti kilometer.

En vanlig måte å lagre snø på, er å dekke snøen med sagflis over sommeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.