Ultrakort, men veldig hardt. Det er oppskriften på virkelig effektiv trening, ifølge den nyeste forskningen.

Uansett om du vil bli raskere eller mer utholdende, er det ingen tvil: Eksplosive spurter sørger for at formen skyter i været.

Men: Det krever at du gir 110 prosent. Trøsten er at du må ta gode pauser etter hver topp - pauser som er lange nok til at du får hentet deg inn, slik at du er klar til å gi maksimalt i neste spurt.

Fire minutter hard trening tre ganger i uken gir kondisjonen din et solid løft, viste en NTNU-undersøkelse.

Les: 4 minutter hard trening er nok

Underbygger funn
I en artikkel fra The Journal of Physiology konkluderer forskerne fra det canadiske McMaster University med at tre ukentlige økter med 10 x 1 minutt spurt på sykkel, etterfulgt av ett minutt pause, er minst like effektivt som fem timer vanlig trening med moderat intensitet.

Forsøket underbygger funn fra tidligere undersøkelser, der man blant annet i 2008 dokumenterte at bare 15 minutters spurttrening på to uker var nok til å øke kondisjon og utholdenhet hos en gruppe forsøkspersoner. Det skriver treningsmagasinet I Form.

Viste like stor fremgang
Samme forskergruppe har tidligere gjort et annet forsøk med oppsiktsvekkende resultater:

16 testpersoner utførte seks treningsøkter over en 14-dagers periode. Den ene gruppen trente på sykkel i 90-120 minutter om gangen, mens den andre gruppen nøyde seg med 4-6 spurter på 30 sekunder, etterfulgt av fire minutter pause.

Inklusive pausene var treningstiden bare 2,5 timer i løpet av de 14 dagene - mot 10,5 timer i den første gruppen. Men til tross for forskjellen i treningsvolumet viste begge gruppene like stor fremgang i yteevnen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.