Norske melodier. Da ­Rafael (til venstre) og Paulo Domingos kom til Norge i 2006, var gangstarapperen 50 Cent den store helten – men så falt de også for norske melodier. – Vi så mye på tv-kanalen The Voice. Jeg husker godt Karpe Diem med «Show», Ravi med «Dødsøt» og ­OnklPs «Noia», forteller Rafael.

– I 2017 synes alle plutselig at det er kult å være afrikaner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Norskafrikanske artister som Snow Boyz, Eben Jr. og Hkeem er overrepresenterte på hitlister og konsertscener med innslag av gangstarap, r&b og afropop. Norges musikalske kart må tegnes på nytt.

Onsdag 20. juli landet de norsk-angolanske rapperne Rafael (25) og Paulo Domingos (23) i Bodø for å opptre med popartisten Morgan Sulele. Hiphopduoen Snow Boyz er ikke de eneste norskafrikanerne som samler seg backstage før kveldens VG-listeshow foran 9000 bodøværinger.

På scenen står reggaestjernen Admiral P, som flyttet til Norge fra hjemlandet Zambia som 15-åring. Han har med seg Eben Jr., som flyktet fra borgerkrig i både Liberia og Sierra Leone før han kom til Vadsø som 15-åring. Her er popartisten Mugisho, som ankom Sandnessjøen fra borgerkrigen i Den demokratiske republikken Kongo i 1998.

På scenen står også norsk-gambiske Blvck O, som rapper med boybandet The Main Level, for ikke å glemme duoen bak årets store sommerhit, Hkeem & Temur, som får allsangen i gang til refrenget «Fy faen, fy, fy faen/Ingen her har tid til en mislykka dag». Hkeem er oppvokst i Oslo, med far fra Niger og mor fra Ghana.

Fakta: Snow Boyz

Hiphopduo dannet i 2009, bestående av Rafael og Paulo Sergio Domingos, alias Baby Marley og $k!p.

Født i Luanda, Angola i henholdsvis 1991 og 1994. Kom til Norge i 2006, oppvokst i Kurland i Lørenskog.

Nådde semifinalen i «Norske talenter» i 2011 og slo gjennom med singelen «42» (2016).

Har i år gitt ut singlene «Billig jeans», «Dans med meg» (med Arif) og «Tarzan & Jane», samt deltatt på Morgan Suleles «Høyt over Oslo» og ZadeKings «Hun gjør meg vill» og «Ingen er bedre enn meg».

Spiller på Pokalen i Oslo fredag 8. desember.

soundcloud.com/snowboyz

Rafael og Paulo begynner å rappe i 2009, inspirert av den feststemte Los Angeles-gruppen New Boyz, som populariserte Los Angeles-danseformen jerkin’. Denne forkjærligheten for smil og popflørt i hiphop gjorde at de raskt skilte seg ut i et mer dystert norsk hiphopmiljø. De sjonglerer harde sanger som «42 » med remikser av pophits av Morgan Sulele og ZadeKing.

I starten flyttet vi til Oslo og kledde oss nesten likt som New Boyz: skinny jeans, Vans-sko og klær i mange farger. Vi gikk på fester, jeg jerket til sangene. Folk spurte om klærne, og lurte på hvorfor vi kjørte den rare stilen, hele gjengen vår bestemte seg for å kjøpe Uggs-støvler. Pop er ikke sellout; Migos gjør en låt med Katy Perry, Future gjør en låt med Miley Cyrus, Kendrick Lamar med Taylor Swift. Hiphop utvikler seg fort, fordi artistene tøyer grensene, sier Paulo.

Dessverre rekker ikke Morgan Sulele frem med flyet, så Snow Boyz får likevel ikke opptre. Det mest spesielle med kvelden er likevel at de to rapperne, best kjent for kulthiten «42», overhodet ikke reagerte på den norskafrikanske dominansen. Nettopp 42 prosent, fem av de totalt tolv norske artistene på Pop-Norges viktigste fellesturné, hadde afrikansk innslag, selv om norskafrikanere bare utgjør 2,3 prosent av befolkningen, ifølge Statistisk sentralbyrå.