Kvinne, kjenn din app

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

En smart tampong, en «prevensjonsapp» og apper som vet når du får mensen. Nye teknologiske verktøy sanker intime data om kvinnekroppen – og lover oss mer kontroll.

– Verden er klar for neste generasjons teknologi, sier gründer Ida Tin (38).

– Jeg mener, p-pillen kom for et halvt århundre siden. Det er jo helt vilt!

Det er en sen ettermiddag i kontorlandskapet til selskapet bak Clue – en app som holder oversikt over flere millioner menneskers menstruasjonssykluser – i Berlin.

Fakta: Femtech

Brukes om nye teknologiske produkter, tjenester og diagnostiske metoder som skal adressere behov innen kvinnehelse.

De kanskje best utbredte og anvendte tjenestene er foreløpig fertilitets-og menstruasjonsapper, som blant annet skal kunne holde oversikt over hvilke dager i måneden man trolig er mest fruktbar og når man kan forvente å få mensen.

Clues base, i bydelen Kreuzberg, er typisk «tech-trendy»: åpent og lekent, med små skulpturer av alle ansatte som pynt. For så langt er det altså kommet, at et bilde av en kollega kan «fremkalles» tredimensjonalt. Det finnes smarte 3D-printere, smarte tv-er, smarte telefoner og smarte biler. Tenk bare på alle fremskrittene de seneste 70 årene; utviklingen av nanoteknologi og avanserte roboter, sier Tin: Vi har til og med sendt folk til månen – men utviklingen av prevensjon?