Fine hyller. Den staselige storsalen på Deichmanske biblioteks hovedavdeling i Oslo er som regel et sted man oppsøker for fred, ro og innsikt. Men i senere år har det også vært åsted for et par av Oslo sentrums villeste og morsomste fester, der det unge og åpne publikumet ikke er redde for å fylle dansegulvet og så klatre på hyllene allerede i ti-tiden på kvelden. Foto: Jo Straube

Husk lånekortet!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den nye fotoboken «Det norske biblioteket» viser hvor forskjellige biblioteker faktisk er.

Biblioteker har en underlig tiltrekningskraft. Enten man er der for ny kunnskap eller tradisjonell stemning, sosial integrering eller opplevelse av ny og gammel arkitektur. Eller bare for å være der hvor bøkene er.

Fakta: «Det norske biblioteket»

Fotobok om norske biblioteker

Jo Straube (foto) Frode Grytten (tekst),

276 sider, Bergen Kjøtt Publishing, 2017

Bibliotekene tiltrekker seg også fotografenes blikk. Tenk bare på Candida Höfers enorme portretter av forskjellige staselige monumenter over lesekulturen. Det er en annen type bygninger å finne mellom permene i den flotte nye fotoboken «Det Norske Biblioteket», utgitt på Bergen Kjøtt Publishing. Her har fotograf Jo Straube tatt for seg alle typer biblioteker, fra staselig ny arkitektur i Vennesla, til bokbusser og små filialer i butikker som selger alt mulig annet rask.

Knuslete bygninger og avlukker på obskure tettsteder, eller katedralaktige byggverk som ruver i landskapet. Det norske biblioteket kan være så mangt.