Foto: Jan Töve

Tause bilder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyunn Rishøi Hedemann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tre fotobøker som på hver sitt vis skildrer tid, sted og stillhet.

Den svenske fotografen Jan Töve (59) har rett og slett reist hjem. Hjem til barndommens svenske landsbygd, hvor det, i alle fall for en som ikke har vokst opp der, ser ut til at tiden står stille. Da han begynte å arbeide som fotograf på 1990-tallet, tok Töve storslåtte naturbilder, men med årene har han vendt seg mot menneskeskapte landskap.

Fakta: «Faraway/Nearby»

Fotobok av Jan Töve

Bildene i fotoboken «Faraway/Nearby» er tatt over en ni års periode og skildrer hverdagslivets puls. Stillhet. Et stramt volleyballnett i kram snø og en frossen basketkurv på en sprukken vegg hinter om menneskelig trass, om at det også her finnes andre årstider, et annet liv. Fargen rød går som en stillferdig tråd gjennom boken – enten det er en ensom postkasse eller skjorten til en hvithåret frisør som ikke ser ut til å ha oppgradert salongen på flere tiår.

Rødt, hvitt og blålig. Fargen rød går som en rød tråd gjennom Jan Töves bilder av vinterlandskapet i barndommens Västergötland. «Jeg har viet meg til et landskap som har vært en del av meg siden jeg var barn», siteres han i presseskrivet. Foto: Jan Töve

Foto: Jan Töve