Nå kan du besøke Antoni Gaudís første bygg i Spania

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Turistmagnet. Casa Vicens gir Antoni Gaudí-entusiaster nok et påskudd for å dra på pilegrimsferd til Barcelona. Foto: Pol Viladoms

Orientert. Selv om Antoni Gaudí aldri reiste utenfor Spania, ble han gjennom å fortære bøker dypt inspirert av Orienten. Foto: Pol Viladoms

– Casa Vicens blir ansett som selve manifestasjonen av stilen til Gaudí

I den anonyme gaten Carrer de les Carolines i Barcelona, mellom murbygg behengt i slapp graffiti, åpenbarer Casa Vicens seg. En sjakkmønsteret fasade av mosegrønne, okergule og røde håndmalte fliser springer ut. Tårn og arker får det til å se ut som et lekeslott. Den katalanske arkitekten Antoni Gaudís (1852–1926) aller første bygg er mildt sagt et blikkfang.

Huset ble tegnet som sommerbolig i 1883 for børsmegleren Manuel Vicens, rett etter at 31 år gamle Gaudí ble uteksaminert som arkitekt. Så var huset privat generasjonsbolig frem til 2014. Nå skal det monumentale Gaudí-bygget endelig åpne dørene for publikum.

Fakta: Casa Vicens

Den katalanske arkitekten Antoni Gaudís aller første bygg i Barcelona.

Huset ble påbegynt i 1883 og ferdigstilt i 1885.

I 1889 ble huset solgt til Dr. Antonio Jover. Hans etterkommere bodde i huset frem til 2014.

I 1925 fikk huset et nesten dobbelt så stort påbygg, tegnet av arkitekten Joan Baptista Serra de Martinez, en venn av Gaudí.

Casa Vicens åpner som museum denne høsten, og har et utstillingsprogram i tillegg til å vise frem huset.

casavicens.org

Genierklært

– Bildet av Gaudí har endret seg gjennom historien. Men etter hans altfor tidlige død i 1926, ble begrepet «geni» festet til navnet hans, forteller Marta Antuñano, som er ansvarlig for museet til Casa Vicens.