Unik. – Jeg har holdt på med dette i over 50 år nå, sier Ballen. – Dette er en grunn til hvorfor folk respekterer det jeg gjør, fordi, du vet, jeg har utviklet en estetikk innen foto som er unik i verden og jeg er sikker når jeg sier det. Jeg er sikker på hva jeg sier. Foto: Roger Ballen, Shadow Chamber - Head Inside Shirt, 2001, WILLAS contemporary

– Det føltes som om menneskets underbevissthet var foran ansiktet mitt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den norgesaktuelle fotografen Roger Ballen vil kommunisere med underbevisstheten din.

Dagslyset var for skarpt, temperaturen for høy.

Det var krevende å arbeide under solen i Sør-Afrikas rurale strøk, ifølge fotograf Roger Ballen, så en dag bestemte han seg for å gå inn; for å bevege seg bort fra de hete gatene og inn i husene. Og det var her, i de utarmede interiørene til marginaliserte mennesker i Sør-Afrikas avkroker, Ballen fant billedspråket sitt – en estetikk han skulle videreutvikle de neste tiårene.

Fakta: Roger Ballen

Amerikansk fotograf

Født i 1950 i New York, USA. Bor og arbeider i Johannesburg, Sør-Afrika.

Arbeidet opprinnelig i dokumentarsjangeren og har siden beveget seg over i det han selv omtaler som «documentary fiction». Har blant annet publisert «Dorps: Small Towns of South Africa» (1986), «Platteland: Images from Rural South Africa» (1994) «Outland» (2000) og «Asylum of the Birds» (2013), og står bak musikkvideoen til låten «I Fink U Freeky» av Die Antwoord.

Aktuell med utstilling i Oslo, og med boken «Ballenesque. Roger Ballen: A Retrospective», på forlaget Thames & Hudson.

rogerballen.com

Det var noe med annerledesheten, noe med knappheten og med lukten, sier Ballen at han husker: Eimen av dyr, av matolje og støv og hvis det regnet: Lukten av fuktighet. Alle disse elementære luktene menneskenesene våre så umiddelbart plukker opp.

– Alt dette føltes på en eller annen måte ekte. Det føltes nedpå, sier Roger Ballen (67) over meldingstjenesten WhatsApp.