Serieskaperne mener en tv-innstilling ødelegger «Stranger Things»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Foto: Netflix

For å beholde 1980-tallpreget når sci-fi-grøsseren «Stranger Things» kommer tilbake med andre sesong, må du rote rundt nede i tv-innstillingenes underverden.

For skaperne av tv-serien «Stranger Things», den nydelige 1980-tallspastisjen av en science fiction-grøsser som senere denne måneden dukker opp på Netflix i sin andre sesong, er det få ting som er viktigere enn å gjenskape atmosfæren til tiårets ikoniske filmer i sjangeren fra Steven Spielberg, John Carpenter og andre.

Helt sentralt står kvalitetene til selve bildet; hvordan lys, farger, kontrast og bevegelse oppleves. Og her er det at moderne HD-skjermer med sin såkalte «smooth motion»-teknologi kan ødelegger moroen, ifølge skaperne av serien.

Ekstra bilder

Når et vanlig filmkamera tar 24 enkeltbilder i sekundet, eller et tv-kamera tar 30, er det nok til at øye og hjerne lures til å tro at vi ser en sammenhengende bevegelse. Men ikke nok til å unngå en viss «mykhet» i bildet, en bevegelsesuskarphet.

Et klassisk eksempel: fotballen som hvit stripe over grønt gress. Uskarpheten er imidlertid ikke bare en defekt, den er også en vesentlig del av film- og tv-mediets estetikk; noe av det som får film til å se ut som film. Men slik vil jo ikke bransjen ha det.