Provisorisk. Thomas Hirschhorns pikselerte collager på Fotogalleriet har et utpreget håndlagd, ikke-perfekt preg, men inneholder sterke, konfronterende bilder. Innholdet i monteren peker på det nære forholdet mellom modernistisk abstraksjon og vår tids piksler. Foto: Istvan Virag

Krig og mote

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Thomas Hirschhorn setter mote- og krigsfotografier sammen på uvante måter. Nå kan du se hans første separatutstilling i Norge.

Hva får vi se, og hva får vi ikke se? Hvorfor får vi se de bildene vi får se, og hvorfor ender andre bilder opp som usynlige – eller som pikselerte, tildekkede, bevisst skjult for oss?

Slike spørsmål står i sentrum av «Pixel-Collage» på Fotogalleriet, Thomas Hirschhorns første separatutstilling i Norge. Den 60 år gamle sveitseren har bakgrunn som grafisk designer, men har i rollen som kunstner vist verkene sine på toneangivende museer og gallerier verden over. Fotogalleriet-utstillingen føyer seg inn i en lengre rekke «Pixel-Collage»-prosjekter de seneste årene – i visningsrom i Aarhus, Tel Aviv og Paris.

Aller mest kjent er Hirschhorn likevel for sine «monumenter» ute i byrommet, en radikalt annerledes type monumenter enn de store skulpturene man vanligvis tenker på når man hører ordet. Hirschhorn bygger dem dessuten i nabolag som slett ikke er kjent for kunst: i South Bronx i New York, for eksempel – gjerne med beboerne selv som medskapere og deltagere.

Monumentene består som regel av «lave», hverdagslige materialer, og det ikke-perfekte, håndlagde, nærmest provisoriske, preger også collagene Hirschhorn stiller ut i Oslo. Antonio Gramsci, den radikale italienske forfatteren Hirschhorns Bronx-monument fra 2013 var oppkalt etter, dukker dessuten opp på Fotogalleriet og minner om de store tankene som ligger bak: En Gramsci-bok er plassert i en monter som også inneholder utgivelser av berømte tenkere som Susan Sontag, Alain Badiou og Giorgio Agamben.

Abstraksjon