Kjegleform. Bygget er langt og taket svakt skrånende, slik at man får en følelse av at det vokser opp i forlengelsen av den nedlagte sovjetiske militærflyplassen. Foto: Takuji Shimmura

Estlands nye nasjonalmuseum vokser ut av en nedlagt sovjetisk militærflyplass

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Vi mente at det nye museet burde ­spille en viktig rolle i gjenreisningen av området, sier arkitekten.

Et par kilometer fra Tartu, Estlands nest største by, ligger landets nye nasjonalmuseum i enden av en nedlagt sovjetisk militærflyplass.

Det nye museet skal vise hvordan Estland, som i mange år var okkupert av Sovjetunionen, sakte har reist seg fra undertrykkelse. Oppføringen er knyttet til «et ønske om å vekke til live en stolthet rundt en nasjonal identitet og en unik kulturhistorie», ifølge arkitekt Lina Ghotmeh, en av partnerne i det nå oppløste, Paris-baserte arkitektkontoret Dorell Ghotmeh Tane (DGT), som står bak nybygget.

– Vi mente at det nye museet burde spille en viktig rolle i gjenreisningen av området, og for å få til det måtte det starte med håndteringen av dette tungt ladede, og romlig unike, stedet, skriver hun i en epost til D2.

Fakta: Eesti Rahva Muuseum

Estlands nasjonalmuseum

Arkitekter: Det nå oppløste arkitektkontoret Dorell Ghotmeh Tane, etablert av Lina Ghotmeh, Dan Dorell og Tsuyoshi Tane.

Beliggenhet: Tartu, Estland

Areal: 34.000 m² hvorav 6000 m² er utstillingsrom

Ferdigstilt: Høsten 2016

erm.ee

Slak bakke