Femfingertårnet. De fem buene på toppen av Joseph Maria Olbrichs tårn Hochzeitsturm i Darmstadt har gitt tårnet fra 1905–1908 tilnavnet «fünffingerturm». Foto: © Keiichi Tahara/ Taschen

Boken som ble Keiichi Taharas siste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyunn Rishøi Hedemann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En sterk samling fotografier av art nouveau-arkitektur.

Historien om hvordan japanske Keiichi Tahara (1951–2017) ble fotograf, går visstnok som følger: I tenårene hadde han lært å fotografere av bestefaren i Kyoto, men som ung mann flyttet han til Frankrike og jobbet med lys for en teatertrupp. En dag, på et loft i Paris i 1972, fikk han se en skarp lysstrime trenge seg inn i det støvete loftsrommet. I Japan hadde han aldri opplevd noe lignende – og han bestemte seg for å bli fotograf.

Oppført 1910–1911. Vindeltrappen i arkitekt Giovanni Michelazzis bygning Villino Broggi-Caraceni i Firenze ender i en kuppel der jernstrukturene etterligner spindelvev – med edderkopp.

Bevinget. Adolfo Wildts berømte skulptur La Vittoria er å finne i Palazzo Berri-Meregalli i Milano.

Lys som faller

Siden fortsatte Keiichi Tahara å være opptatt av lys – og da særlig lys som faller på og i bygninger. Da han den 6. juni døde 65 år gammel, sto utgivelsen av fotoboken «Architecture Fin-de-Siècle» på trappene: et tre binds verk på nærmere 1000 sider der hans bilder av europeisk art nouveau-arkitektur brettes ut. Denne måneden gis boken ut posthumt.

Fakta: «Architecture Fin-de-Siècle»

Tre binds fotobok om art nouveau-arkitektur av Keiichi Tahara. Utkommer i juli.

taschen.com