Mannen bak Android har skapt Essential Phone

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med denne telefonen vil han utfordre Apple og Samsung.

Foto: Essential Phone

Med denne telefonen vil han utfordre Apple og Samsung.

Ny telefon? Meh. Det var morsommere før. Slik blir det gjerne når teknologier modnes; man begynner å ta dem for gitt, glemmer hvordan livet var uten. Bedre blir det ikke av at dagens mobilmarked i praksis er et heller innovasjonsfattig duopol. Vel finnes det andre produsenter enn Samsung og Apple, men gigantenes dominans kan virke hemmende på den typen konkurranse som bringer utviklingen raskt videre.

Er det i det hele tatt plass til nye aktører? Det mener Andy Rubin, mannen bak mobiloperativsystemet Android. Rubin solgte Android til Google i 2005, og jobbet der til han etablerte oppstartselskapet Essential Products i 2014. Selskapets første produkt er Essential Phone, en Android-telefon som er designet for å utfordre Samsung, og kanskje også lokke en og annen iOS-bruker over til Android-plattformen. Ikke bare det: Essential vil også konkurrere med Amazon og Google, og har allerede annonsert smarthøyttaleren Essential Home og operativsystemet Ambient OS. Høyttaleren vil bli en direkte konkurrent til Amazon Echo, Google Home og Apple Homepod.

Fakta: Essential Phone

Ny Android-telefon fra mannen bak Android.

Pris i USA: 5800 kroner

essential.com

Minimalistisk

Men først er det telefonen, som kommer i salg senere i år. Konseptet er minimalistisk og modulært, designet enkelt og stilrent – så til de grader at det ikke engang er en logo på telefonen. Den er produsert i en blanding av titan og keramiske materialer, som ifølge produsenten skal gjøre den i stand til å tåle en tur i gulvet uten skader, i motsetning til «konkurrerende produkter i aluminium». Telefonens gigantiske og lekre skjerm tar vegg-til-vegg-konseptet fra Samsung Galaxy S8 et skritt lenger, den bretter seg til og med rundt den forovervendte kameralinsen. Her får du se enda mer av deg selv når du tar selfies.