Denne appen er anonym og antisosial

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

D2s teknoskribent tester den nye appen Minutiae.

Foto: Minutiae

D2s teknoskribent tester den nye appen Minutiae.

Nylig kom det et varsel fra Facebook. «Det er fire uker siden du oppdaterte profilen din.» Jeg tok det som en kompliment. Det er jo direkte nifst hvor mye tid som går med til formålsløs skrolling og sveiping i diverse feeder. Passer man seg ikke, blir man hektet på likes, og plutselig har man glemt hvordan det er å synke ned i godstolen med en god bok og en kopp te.

Som motgift er det alltid en ny app som skal gjøre det sosiale nettet ærligere, smartere, mindre narsissistisk. Slike har imidlertid en lei tendens til å forsvinne igjen, like fort som de dukker opp. Noen som husker Ello? Yik Yak? Diaspora? Beme? Narrative? Ikke det, nei.

Fakta: Minutiae

Anonym antisosial fotoapp for iOS.

159 kroner.

minutiae-app.org

Ett minutt

Det siste på fronten er Minutiae, en anonym app for iOS som de ansvarlige kaller «antisosial». En Android-utgave skal være på vei. Appen henter navnet sitt fra den engelske betegnelsen på de små, tilsynelatende ubetydelige detaljene som, sett i sammenheng, likevel kan danne et meningsfullt helhetsbilde. Som bruker skal du dokumentere livets tilfeldige, ofte kjedelige og mindre glamorøse øyeblikk, og dele disse anonymt med andre brukere. En gang i døgnet, på et tilfeldig tidspunkt, ber Minutiae deg ta et bilde med mobilkameraet. Du har ett minutt på deg til å åpne appen, og fem sekunder til å ta bildet når kameraet er aktivert. Slik kan du ende opp med et bilde av pc-skjermen, en husvegg, ryggen på nærmeste medpassasjer på bussen, eller, for den saks skyld, noe mer saftig.