Figgjo får internasjonal designpris

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Figgjo

For en usannsynlig tallerken med hull i – tiltenkt den fremadstormende kokken Christian André Pettersen.

Betong. Ulik glasur gir individuelle mønstre. Overflaten på denne varianten av Undring illuderer betong eller en ekstra grå gråværsdag.  

For en usannsynlig tallerken med hull i – tiltenkt den fremadstormende kokken Christian André Pettersen.

Kan hende kommer de avrundede bergknausene i det bølgende jærlandskapet til syne i porselenet – hardhet forkledd som mildt terreng. I Figgjo sør for Stavanger ligger Nordens siste fullskalaprodusent av porselen, Figgjo, et åsted for kontinuerlig fundering over porselenets funksjon og form. På modellverkstedet står hemmelige prototyper klare. Den svenske industridesigneren Jens Fager har formgitt besnærende gjenstander i porselen – men siden de ikke skal lanseres før til høsten, får vi hverken beskrive eller fotografere dem.

– Dette er kanskje det viktigste rommet i hele produksjonen. Her starter alt, sier modellør Geir Bråstein.

Anarkistisk palett. Det er Lars Tornøe som designet Undring for porselensprodusenten Figgjo – en tallerken med hull der en løs porselensskål kan plasseres.  

For hånd

Under kokkeolympiaden i Erfurt i fjor høst brukte 11 av 23 land Figgjo-porselen i kaldmatkonkurransen. Samarbeidet med oppfinnsomme kokker, intenst konsentrerte Bocuse d'Or-kandidater og kokkelandslag har i årevis vært kilde til inspirasjon for porselensfabrikken.