Foto: Elbow  

Med denne kan du rippe de gamle kassettene, men det er jo nøyaktig like meningsløst som å digitalisere vinyl

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Noen litauere har strippet kassettspilleren helt inn til beinet.

Kulturen mister unektelig en del kraft som identitetsmarkør i disse gjennomdigitaliserte tider. Det er jo ingen som aner hva du driver med, hva du strømmer av innhold fra nettskyen. En spilleliste på telefonen blir aldri det samme som en mikstape på Walkmanen. Det oppstår en lengsel etter noe mer håndgripelig, noe som tydeliggjør for deg selv og andre at dette er viktig. Sikkert som banken er det derfor at enhver gammel, tilsynelatende utdatert teknologi for kulturkonsum eller -produksjon før eller senere får sin renessanse, noe som dokumenteres med alarmerende høy frekvens i denne spalten.

Denne ukens dings har strengt tatt aldri vært helt borte. Kassettkulturen har levd og blomstret som undergrunnsfenomen, og som arena for smale, men vitale musikkuttrykk. For noen av oss er det en 40–50 år med minner knyttet til teknologien, deriblant traumatiske flashbacks til den gang man mente det var en god beslutning å selge vinyl på Ringstrøm for å få råd til ferdiginnspilte kassetter. For ikke å snakke om skamrødmen ved minnet om da far kom hjem fra London med bærbar kassettspiller i gave, og drittsønnen ikke klatre å skjule skuffelsen over at det ikke var en Sony Walkman.

Fakta: Elbow

Kompakt kassettspiller-konsept

elbow.co.nf

Ripper kassettene

Nå har noen luringer i designbyrået BrainMonk i Litauen kommet opp med et nytt kassettspiller-konsept de vil sette i produksjon. Elbow er den bærbare kassettspilleren strippet helt inn til beinet, en snedig liten batteridrevet innretning som klemmes på plass over kassetten og sørger for fremdrift, avlesing av lydinformasjonen og avspilling via en vanlig 3,4 millimeter hodetelefonutgang eller overføring via mini-USB til datamaskinen. Jepp, med denne kan du rippe de gamle mikstapene, men det er jo nøyaktig like meningsløst som å digitalisere vinyl.