Sted for speiding. 15–30 minutters gange fra parkeringsplassen dukker Elgtårnet opp på en høyde – med god utsikt over omgivelsene. Tanken er at gjestene skal speide etter dyr. Foto: Sam Hughes/RAM

Elgtårnet

Tekst

Speid etter elg i solnedgang fra sengekanten.

– Vi laget elgtårnet fordi vi ville skape noe unikt som kunne øke interessen for regionen. Det er bedre å bygge en ny og interessant destinasjon enn å bruke penger på tradisjonell markedsføring, sier Sam Hughes i RAM arkitektur på Lillehammer, som har tegnet elgtårnet i Espedalen i Vestre Gausdal – et utradisjonelt overnattingssted.

Panoramautsikt. Naturen nytes i fugleperspektiv fra toppen av det 12 meter høye elgtårnet. Foto: Sam Hughes/RAM

Den naturskjønne dalen ligger i skyggen av sine mer kjente naboer Jotunheimen og Rondane, men har en unik attraksjon: Her foregår en av Nord-Europas største elgvandringer, fra Dokkfløy i sør til Murudalen i nord. På det meste er 694 elg talt i vandringsperiodene november–januar og april–mai.

Fakta: Elgtårn

Overnattingssted elgtarn.no

Klient: Ruten fjellstue og Dalseter Høyfjellshotell

Beliggenhet: Espedalen i Sør-Fron kommune

Areal: 26 m²

Kostnad: 2 millioner kroner

Ferdigstilt: 2016

Siden det er mye morenejord her, er elgtårnets tre meter høye pæler forankret i grunnfjellet. En bratt utvendig trapp går opp til første etasje, der det er soveplasser langs vinduene. Oppholdsrommet er i etasjen over. Trappen leder videre opp til utsiktsplattformen på toppen, som også kan brukes av andre enn overnattingsgjester. Her betraktes naturen i fugleperspektiv.