Sted for speiding. 15–30 minutters gange fra parkeringsplassen dukker Elgtårnet opp på en høyde – med god utsikt over omgivelsene. Tanken er at gjestene skal speide etter dyr. Foto: Sam Hughes/RAM

Elgtårnet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kjetil S. Grønnestad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Speid etter elg i solnedgang fra sengekanten.

– Vi laget elgtårnet fordi vi ville skape noe unikt som kunne øke interessen for regionen. Det er bedre å bygge en ny og interessant destinasjon enn å bruke penger på tradisjonell markedsføring, sier Sam Hughes i RAM arkitektur på Lillehammer, som har tegnet elgtårnet i Espedalen i Vestre Gausdal – et utradisjonelt overnattingssted.

Panoramautsikt. Naturen nytes i fugleperspektiv fra toppen av det 12 meter høye elgtårnet. Foto: Sam Hughes/RAM

Den naturskjønne dalen ligger i skyggen av sine mer kjente naboer Jotunheimen og Rondane, men har en unik attraksjon: Her foregår en av Nord-Europas største elgvandringer, fra Dokkfløy i sør til Murudalen i nord. På det meste er 694 elg talt i vandringsperiodene november–januar og april–mai.

Fakta: Elgtårn

Overnattingssted elgtarn.no

Klient: Ruten fjellstue og Dalseter Høyfjellshotell

Beliggenhet: Espedalen i Sør-Fron kommune

Areal: 26 m²

Kostnad: 2 millioner kroner

Ferdigstilt: 2016

Siden det er mye morenejord her, er elgtårnets tre meter høye pæler forankret i grunnfjellet. En bratt utvendig trapp går opp til første etasje, der det er soveplasser langs vinduene. Oppholdsrommet er i etasjen over. Trappen leder videre opp til utsiktsplattformen på toppen, som også kan brukes av andre enn overnattingsgjester. Her betraktes naturen i fugleperspektiv.