Se de første bildene av USAs nye ambassade i Oslo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Den nye amerikanske ambassaden i Oslo er en mektig diplomatisk befestning.

Vingen. Over bygningskroppen har arkitektene trukket et tak som nesten ser ut til å lette. Njårdhallen er nærmeste nabo.  

Den nye amerikanske ambassaden i Oslo er en mektig diplomatisk befestning.

Et lite stykke USA er hensatt i Husebyskogen i Oslo. Et behersket, butt vingespenn brer seg over de to skråstilte bygningsarmene og strekker seg forsiktig mot Njårdhallens krummede, gamle betongrygg. Et mer enn tre meter høyt, bestemt avvisende gjerde og en steinsatt sikringsvoll omkranser hele det parklignende området. På oversiden ligger Gardeleiren, på alle kanter er det bolighus. Store, norske steiner er rullet på plass rundt hele anlegget, og gir en illusjon om at denne vaktsomme, amerikanske ørnen har landet nokså mykt, tross alt, i en norsk steinrøys.

Det store amerikanske arkitektkontoret Einhorn, Yaffee, Prescott Architecture & Engineering (EYP) har tegnet anlegget – som er preget av en viss nøysomhet og en nesten umulig spagat mellom helt nødvendig sikkerhet og den norske hverdagsvirkeligheten som befinner seg rett over gaten. I Njårdhallen – som er nærmeste nabo – trener tusenvis av barn og unge hver dag.

Etter en grundig sikkerhetssjekk i vaktbygget i Morgedalsveien – og formaninger om ikke å fotografere overvåkningskameraene – slippes D2 inn i det nye ambassadebygget, noen uker før det offisielt åpnes.

Symbolsk steinrøys. Den nye amerikanske ambassaden er omgitt av norske trær og steiner. Grunnvarme sørger for nær all varme og kjøling i bygget. Energibruk og bærekraft skal overgå norske bygningskrav.  

Over garasjen