Verdens beste maratonløpere jakter rekord på Formel 1-bane.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Foto: Swanson Studio/Nike  

Denne skoen er spesialdesignet for forsøket.

I motsetning til hva enkelte gladlakser i inspirasjonsindustrien vil ha oss til å tro, finnes det grenser for den menneskelige yteevnen. Men du verden som den kan tøyes, noe som dokumenteres grundig i en fascinerende Netflix-dokumentar om Barkley Marathons, et av verdens mest brutale ultraløp. Fem fulle maratondistanser etter hverandre, mer enn 200 kilometer, skal forseres innenfor en tidsramme på 60 timer, i helt ekstremt ulendt skog- og fjellterreng. Underveis klatres mer enn 16.500 høydemeter, opp og ned igjen. De færreste holder én runde. Noen få, ekstreme sjeler makter et såkalt «fun run» på tre runder, og innimellom, men ikke hvert år, er det en galing som sjangler i mål etter å ha lykkes med det nesten umulige.

Fakta: Breaking2

Nike-sponset forsøk på å løpe den første maraton på under to timer går av stabelen i helgen. Løperne er utstyrt med ekstremskoen Zoom VaporFly Elite.

nike.com/us/en_us/c/justdoit/what-is-breaking2

I grenseland

En annen, tilsynelatende ugjennomtrengelig barriere, er tidsgrensen på to timer for et vanlig maratonløp på 42.195 meter. Den gjeldende verdensrekorden, satt av kenyaneren Dennis Kimetto i Berlin i september 2014, er på to timer, to minutter og 57 sekunder. Det er ufattelig raskt. Tidsdifferansen fra 2.02.57 og ned til 1.59.59 er «bare» snaut tre minutter, men de tre minuttene rommer en hel verden av smerte og motstand, i det absolutte grenselandet for menneskelig fysikk og utholdenhet. Prøv selv å løpe i en hastighet på 21 kilometer i timen – du holder neppe ett minutt, langt mindre to timer.

Det ligger likevel i kortene at barrieren før eller siden vil bli brutt, noe sko- og klesfabrikanten Nike planlegger å utnytte denne helgen i et storstilt rekordforsøk og markedsføringsstunt kalt Breaking2. Tre løpere, anført av kenyaneren Eliud Kipchoge, gullvinner i Rio-OL, skal forsøke å løpe en maraton på under to timer på Formel 1-banen Monza i Italia.

Foto: Swanson Studio/Nike  

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent. I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Boston-vinner

Forskere og ingeniører har jobbet med alle tekniske aspekter ved forsøket, som å utvikle løpeklær med lavere luftmotstand, og å forbedre løperens viktigste arbeidsverktøy: skoene. Fottøyet som skal benyttes har fått navnet Zoom VaporFly Elite.

Den viktigste nyvinningen skal være et helt nytt skummateriale i sålen, med det fjonge navnet ZoomX. Det skal, ifølge Nikes hype-maskineri, være både lettere, mykere og samtidig mer responsivt enn noe annet sålemateriale. En karbonfiberplate er støpt inn i sålen, individuelt tilpasset steget til hver enkelt løper.

Modellen blir ikke tilgjengelig i butikkene, men – tadaa – man kan kjøpe en lignende modell med navnet Zoom VaporFly 4 %. Vinnerne i både herre- og dameklassen under årets Boston Marathon hadde denne modellen på føttene. Ifølge Nike skal skoen gjøre enhver løper fire prosent mer effektiv i steget enn selskapets tidligere toppmodell. Det er garantert tøv, men om totimersbarrieren brytes i helgen, skal du nok se det selges noen par.