Her kan du kjøpe nesten alt av musikk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På nettstedet Discogs finner du så å si alt – men du er ikke alene.

Foto: Wallace Garrison/Getty images  

På nettstedet Discogs finner du så å si alt – men du er ikke alene.

Den lidenskapelige platesamleren får aldri nok. Psykologien er komplisert, styrt som den er av genmateriale fra det tidlige jeger- og samlermennesket, samt en ustoppelig kombo av kjærlighet til musikken, kunnskapstørst, kontrollbehov, og higen etter kulturell identifikasjon og anerkjennelse. Vil du være med hjem og se på vinylsamlingen min?

Det siste er nok ekstra stas om man kan vise frem et uhyre sjeldent eksemplar av «The Black Album», som Prince trakk tilbake like før utgivelse i 1987. Promoutgaven var presset på to tolvtommers vinylplater for avspilling på 45 omdreininger. Et eksemplar ble solgt på den nettbaserte markedsplassen Discogs for 15.000 dollar, eller cirka 130.000 kroner. Det var den dyreste platen noensinne solgt der, går det frem av en fersk statistikkrapport fra nettstedet.

Fakta: Discogs

Musikkdatabase og markedsplass som nylig presenterte sin statistikk for 2016.

discogs.com

Dugnad

Discogs er et storslagent dugnadsprosjekt der brukerne har bygget en enorm database med oversikt over det aller meste av utgitt musikk. Den er også en av de viktigste markedsplassene for kjøp og salg av brukte plater. Her finner du så å si alt, men du er ikke alene. Når varsel om en etterlengtet godbit dukker opp i innboksen, gjelder det å være kjapp på labben.