Futuristisk. Den eksperimentelle byen Arcosanti omtales som et urbant laboratorium. Stedet har inspirert mange science fiction-historier, blant annet «Star Wars».  

– Dette er så langt unna en normal by du kan komme

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maren Stette Mosaker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Arcosanti

Midt i ørkenen i Arizona ligger en av verdens mest eksperimentelle byer, Arcosanti.

En bratt avkjøring fra motorveien og videre bortover en langstrakt, humpete sandsti, før et ruvende funkispalass åpenbarer seg. Som et moderne Akropolis, en New Age-institusjon eller bakteppet for en science fiction-film. Den eksperimentelle byen Arcosanti strekker seg oppover en bratt fjellside ved grensen til Sedonaørkenen, en times kjøretur nord for Phoenix i Arizona.

De tette, futuristiske bygningsstrukturene snirkler seg rundt fikentrær, drivhus, svømmebasseng, leilighetskomplekser, et kuppelformet kunststudio, et femetasjes turistsenter og noe som ligner et romersk amfiteater. Store, lyse vindusflater står i kontrast til den massive betongen i det ville ørkenlandskapet. Dette er 100.000 kvadratmeter med miljøvennlig fremtidsvisjon fra 1970-tallet, signert den avdøde arkitekten Paolo Soleri.

Italienske vibber. Arkitekt Paolo Soleri var sterkt inspirert av egen oppvekst i Italia og det greske amfiteateret da han utformet sin idealby.  

Idealby

Om alt hadde gått etter planen, ville 5000 innbyggere nå ha levd selvforsynt her, i harmoni med naturen og hverandre.