Foto: Sandisk  

Nå har utdatert medieteknologi fått sitt eget museum

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Et nettbasert museum for ubrukelig og utgått medieteknologi har nok plass til en dab-radio eller tre.

Den teknologiske darwinismens dødsspiral snurrer og går. Gårsdagens «disruptive» teknologiske nyvinninger er morgendagens elektrosøppel. Noen som husker Microsofts mp3-spiller Zune? Hva med Blackberry, smarttelefonen som alle i finans og medier tastet febrilsk på til Apple lanserte Iphone? Den er nå offisielt nede i null prosent markedsandel.

Varme tanker går i denne sammenheng til voksrullen, fonografen og 78-platen. Til musikkassetten, MiniDisc og vhs. Til telex, telefaks og modem. Hd-dvd, floppydisk og cd-rom. Billedrør-tv-en, 3,5 toms-disketten og Ipod. Spolebånd, analog film og Polaroid. Hvil i fred, dingser og duppeditter, til noen løfter dere frem igjen og gjør dere til «den nye vinylen».

Fakta: Museum of Obsolete Media

Digitalt museum for utgått og mislykket medieteknologi

obsoletemedia.org

Mange av dingsedinosaurene er nå sikret evig liv på Museum of Obsolete Media, et nettbasert museum for mislykket og utdatert medieteknologi. En tur innom der kan inspirere til slentrende filosofering over hva som kan ha vært tidenes mest ubrukelige og dustete produkt på feltet.

En sterk kandidat må være slotMusic (bildet), et format for distribusjon av musikk i mp3-format på MicroSD-kort, lansert av SanDisk i 2008. Dette var året etter lanseringen av Iphone, syv år etter lanseringen av Ipod, og mer enn ti år etter at musikkdistribusjon via internett var blitt hverdagskost. Episk dumskap.