– Et once in a lifetime-oppdrag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Barcelona

Arkitektparet Magnus Wåge og Maria Mestres har tegnet det som skal bli et av Nordens viktigste museer: kunstsiloen i Kristiansand.

Freidig. – Vi var ute etter å skremme kunden litt, sier Maria Mestres. Hun og Magnus Wåge foreslo å kutte Arne Korsmos betongsilo på tvers og på langs.  

Arkitektparet Magnus Wåge og Maria Mestres har tegnet det som skal bli et av Nordens viktigste museer: kunstsiloen i Kristiansand.

Selv om begge var arkitekturstudenter, ble fellesinteressen sjelden diskutert på de første stevnemøtene i den sølvgrå bilen. Maria Mestres (42) fra Barcelona hadde lånt tantens Peugeot og truffet Magnus Wåge (43) fra Førde på et sommerkurs i moderne arkitektur og urbanisme i Venezia i 1999. Hun skjønte ikke et ord norsk, han kunne ikke et kvekk spansk, men Tom Waits likte de begge. Til «Chocolate Jesus» på kassettspilleren ble de kjærester – uten å vite at de senere skulle tegne det som skal bli et av Nordens viktigste museer.

Etter hvert fikk de sving på kommunikasjonen, og forsto gradvis at de kom fra to ulike arkitektkulturer. Hun fra et hierarki hvor arkitekten er Gud og ingen frykter det monumentale, han fra en diplomatisk kultur hvor praktiske løsninger ofte trumfer de estetiske. Seks år senere åpnet de sitt lille arkitektkontor Mestres Wåge Arquitectes i Barcelona. Perfekt timing. Spansk arkitektbransje este. Aldri hadde det vært mer å gjøre, flere ideer og større budsjett. Paret var snart i gang med store boligprosjekter for velbemidlede katalanske privatpersoner, men så, på tampen av 2007, kom telefonene.

– Nærmest på dagen ble alle våre påbegynte 11.000 kvadratmeter avlyst, forteller Magnus Wåge mens han nikker nesten usynlig, som for å minne seg selv om hva som faktisk skjedde for snart ti år siden.

Fusjon funker. Magnus Wåge og Maria Mestres slo ut 101 konkurrenter og vant den største internasjonale arkitektkonkurransen i Norge i fjor.  

Fakta: Mestres Wåge Arquitectes

Norsk-spansk arkitektkontor

Grunnlagt av Maria Mestres og Magnus Wåge i 2005.

Har tidligere utformet det nye rådhuset i Førde og en rekke privatleiligheter i Spania.

Vant i fjor konkurransen om revitaliseringen av Trygve Lies plass i Oslo, og i samarbeid med MX_SI Architectural Studio fjorårets største, internasjonale arkitektkonkurranse i Norge: det nye museet i kunstsiloen i Kristiansand.

Prosjektet har et budsjett på en halv milliard kroner. Et nytt museum med tilhørende bydel skal stå ferdig i 2020.