Snart ferdig. Arkitekt Tae-Young Yoon i Snøhetta har brukt mye tid på denne varme byggeplassen. Arbeiderne tar på boblejakke når det blir 17 grader, da synes de det er kaldt, forteller han. Men nå er det snart over, etter ni år skal bygningen stå helt ferdig i løpet av 2017. Foto: Snøhetta

Snøhettas ørkenoase

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Arkitektkontoret Snøhettas «største og mest komplekse prosjekt» åpner i Saudi-Arabias oljehovedstad.

Det har tatt ti år. Mange milliarder. En rettssak. Men i november 2016 var det spektakulære kulturhuset King Abdulaziz Center for World Culture såpass ferdig at selveste kongen av Saudi-Arabia, kong Salman bin Abdulaziz al Saud, innviet det.

I samme slengen innviet han et knippe nye oljefelt. Snøhettas oppdragsgiver er nemlig Saudi Aramco, Saudi Arabias statlige oljeselskap, som også er verdens største oljeselskap. Kulturhuset ligger helt øst i landet, noen kilometer utenfor oljehovedstaden Dhahran, der Saudi Aramco har sitt hovedkvarter.

– Bygningen er spesiell, er den ikke? sier Tae-Young Yoon (51) i Snøhetta, som har vært ansvarlig arkitekt på prosjektet siden 2008.

Han har tilbrakt mange timer på den glohete anleggsplassen, og forklarer at innflyttingen skjer gradvis frem til sommeren, men at det bygges ennå. Kulturhuset skal inneholde kino, bibliotek med 200.000 bøker, auditorium og museum, og meningen er at det skal være åpent for lokalbefolkningen, og «en katalysator for kreativitet og oase for kunnskap», som det står på kulturhusets nettsted.

På det meste har 60 mennesker hos Snøhetta jobbet med bygget. Snøhettas grunnlegger, Kjetil Trædal Thorsen, sa til D2 i fjor at kulturhuset er «det største og mest komplekse prosjekt jeg har vært i nærheten av».