Alpemetropol. OL-vinneren Jean Vuarnet drømte på 60-tallet om å bygge en utopisk skiby høyt til fjells. Avoriaz er lovprist for sin arkitektur. Denne vinteren fyller byen 50 år.  

Fjellfolkets fremtidsbyer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Jordheim Halvorsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Avoriaz/Flaine

Drabantbyene i de franske alpene pusses opp – og gjør livet enkelt for alle uten hytte.

Det finnes kun én vei til Flaine. Gjennom den glemte Haute-Giffre dalen i Savoie, reblochon-ostens hjemdistrikt, følger den sporene av et fransk dalføre. Her er de tradisjonelle sponkledde tømmerhusene, og små lokalsamfunn som hver har sin egen gondol. Til sammen utgjør disse Le Grand Massif – et av Frankrikes største skiområder. Les Molliets, den nest siste byen langs veien, er så liten at man knapt merker at den er passert. Like før vår bakhjulsdrift ikke makter mer, der brøytekanten har slukt utsikten, bikker veien over fjellet og stuper ned i en trang dal. Frem til 1960 fantes det ikke annet enn gress, trær og trevlete bønder her. Vi kjører gjennom et betagende landskap, hjem til den sjeldne geitebukken ibex, og den enda sjeldnere lammegribben. I det fjerne skimtes Mont Blanc. Veien smalner. Noe fremmed åpenbarer seg i synsfeltet:

Har vi kommet til Romsås? En bydel i Bucuresti? Midt i det vinterlige, alperomantiske landskapet skimtes en bråte høyblokker i betong – som om de var forlengelsen av en hovedstad. Vi henvises til parkeringsplass P2, den er stappfull. Samtlige biler, det er 1000-vis av dem, er skjult under en meter nyfallen snø. Som om de er parkert der for godt.

Drabantbyen. Bygningsfasadene skiller seg fra hverandre med ulike balkongkonstruksjoner og betong-geometri. Slik oppleves ikke arkitekturen som monoton, men full av rytme.  

«En gigantisk uhyrlighet»

«Det sved i øynene», skriver en hjemkommet alpinist under diskusjonstråden «Most ugly skiresort» på nettstedet Snowheads.com. Her er det primært franske vinterdestinasjoner massivt bygget på 60-tallet som får så hatten passer. Tignes, Les Arcs, La Plagne, Les Munuires og Avoriaz er en pine for synet, skal vi tro nett-debattantene. Ikke minst gjelder det det lille stedet Flaine – som slaktes hensynsløst: «Hvordan fikk de byggetillatelse?» er gjengangeren. Her er det stygt, det er heslig – «en gigantisk uhyrlighet» faktisk, ifølge en som måtte vedgå i samme innlegg at stedet ikke ser så forferdelig ut hvis man betrakter det på lang avstand og bygningene er snødd ned.