«En verdiskapende maskin»

Tekst

Arkitekturkritiker Deyan Sudjics skriver om hvordan teknologien påvirker byen.

Sted som lever. New York City var i mange tiår innbegrepet av den moderne storbyen, men har i senere år fått konkurranse fra kolleger i andre deler av verden. Foto: PhotoAlto/Alamy Stock Photo

Arkitekturkritiker Deyan Sudjics skriver om hvordan teknologien påvirker byen.

På et kunstmuseum i Hong Kong for et par år siden la jeg for første gang merke til besøkende som bokstavelig talt lot til å se hele utstillingen gjennom smarttelefonen. De gikk med telefonen kontinuerlig hevet: For dem lot alt som var stilt ut, til å være mulige fotomotiver, ikke noe som var verdt å se på i seg selv – en videreutvikling av mange turisters tilsynelatende glede ved å fotografere «obligatoriske» motiver de helt åpenbart ikke finner noen grunn til å se på annet enn gjennom kameraet.

Denne måten å plassere teknologien mellom seg og verden på er en ekstrem variant av et fenomen arkitekturkritikeren Deyan Sudjic skriver om i sin nye bok om byen, «The Language of Cities»: «Å konsentrere seg om en skjerm midt i en menneskemengde er å abdisere fra det felles individuelle ansvaret fotgjengere har for å tolke nyansene i menneskelig samspill med andre, for å sikre at vi ikke kolliderer på fortauet», lyder hans noe høytidelige formulering.

I tråd med vår tids galopperende digitalisering legger Sudjic særlig vekt nettopp på teknologiens betydning for byers utvikling, også i tidligere perioder. I forbindelse med det han treffende døper «fraværet av nærvær», trekker han en linje fra Walkman-fenomenet til smarttelefonen. På veien mellom dem er han innom «ghettoblasteren», som han mener «koloniserte rom mens folk beveget seg».

MASKIN

Sudjic har en mangfoldig karriere i arkitekturverdenen bak seg – i tillegg til mange år som kritiker og magasinredaktør har han kuratert arkitekturbiennalen i Venezia. De senere årene har han vært direktør for Design Museum i London, som nylig gjenåpnet i en skulpturell 1960-tallsbygning i Kensington-området.