- Gjestehuset som har vrengt rommene innenfra og ut

Tekst

Vendt mot vinteren. Huset på Hokkaido har vrengt rommene ut, slik at gjestene kan bo i ett med snø og kulde. Foto: Shinkenchiku-sha

Mens hus flest stenger vind og vær ute, er huset på Hokkaido bygget for at gjestene skal bo ute i ett med vinteren.

Fakta: Bygg

Inverted House

Klient: LIXIL JS Group

Beliggenhet: Memu, Taiki-cho, Hokkaido, Japan

Areal: 140 m² pluss hagerommet på cirka 60 m²

Kostnad: Rundt tre millioner kroner

Ferdigstilt: 2016

Arkitekt: AHO Team + Kengo Kuma & Associates

Konstruktør: Oak Structural Design Office/Masuto Araya

– I dette huset skal gjestene glede seg over vinteren og kulden. Derfor finnes det bare et mindre innendørs rom, sier Neven Mikac Fuchs, førsteamanuensis ved institutt for arkitektur ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Et vanlig rom lukker seg inne bak fire vegger. Huset på Hokkaido, derimot, som ligger i et vernet våtmarksområde på øya helt nord i Japan, har vrengt rommene ut mot landskapet. Med unntak av det ene innvendige rommet, ligger alle rom på utsiden av en sentral korsformet bærevegg.

Tanken var å skape utendørs rom som var mest mulig beskyttet av tak og vegger, slik at gjestene som leier huset kan bo og sove ute, og oppleve vinteren på kroppen samtidig som de beskyttes mot vær og vind.

– Dette er et vakkert område. Her er det mye blomster om sommeren, og mye snø om vinteren, sier Fuchs.