Kunst under jorden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lou Reed gjenoppstår som kunstverk under jorden, i 86. street på en av de aller nyeste subwaystoppene på Manhattan.

Lou Reed. I mosaikk av Chuck Close og hans verk ”Subway Portraits” (2017) på 86. Street. Foto: Metropolitan Transportion Authority

Lou Reed gjenoppstår som kunstverk under jorden, i 86. street på en av de aller nyeste subwaystoppene på Manhattan.

Å ta subwayen i New York er noe helt spesielt. Forfatter Torgrim Eggen har beskrevet det som å ramle ned i Lewis Carrolls kaninhull, der absolutt alt kan skje. Nylig, etter nesten et helt århundre, har byen fått tre nye hull å falle ned i på østsiden av Manhattan. The Second Avenue Subway, med sine utvidede stopp mellom 96. og 63. Street, er bare første del av en utvidelse som til slutt vil strekke seg fra 125. Street i øst i Harlem og helt til Hanover Square og finanseliten på Nedre Manhattan.

Fakta: The Second Avenue Subway

Subwayen i New York med tre nye etterlengtede stopp. Åpnet 1. januar i år

www.mta.info

Men det vil ta sin tid å få alle 16 stoppene på Q-linjen oppe å gå, så vi får nøye oss med de tre første så langt. New York har latt en håndfull lokale og betydningsfulle kunstnere få utsmykke stasjonene nede i disse forundringshullene byen er så full av. Metropolitan Transportion Authority (MTA) er viden kjent for å ha gallerier under jorden, gjerne med hint om hva som befinner seg over bakken like ved.

Lou Reed er tilbake

Øverst, i 96. Street, har New York-bosatte Sarah Szes (1969-) «Blueprint for a Landscape» fått høvelig plass. Sze, som representerte USA under Venezia-biennalen i 2013, har fordelt 4300 unike porselensfliser over 14 000 kvadratmeter, og skapt flater med gjenkjennbare motiver av stillaser, papir, fugler, trær og løv der alt virker å være i evigvarende, sirkulerende bevegelse, kanskje for å speile alle menneskene som virvler innom i løpet av dagen.