Frem i lyset

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Göteborg

En rekke lamper har tatt den norske designeren Daniel Rybakken (32) til verdenstoppen. Nå har han tegnet møbler for prestisjetunge Artek.

Tanken som teller. – Det kan ta mange år å lage et prosjekt. Jeg tenker mye, og det er ikke formen i seg som er poenget, det er tanken bak, sier Daniel Rybakken.  

En rekke lamper har tatt den norske designeren Daniel Rybakken (32) til verdenstoppen. Nå har han tegnet møbler for prestisjetunge Artek.

Det er februar 2014, det er møbelmesse i Stockholm, og hele designverdenen er på plass for å sjekke ut hva den finske møbelprodusenten Artek – som ble startet av Alvar Aalto i 1935 – har funnet på. De er kjent for å bare jobbe med en håndfull av verdens beste designere. Men nå strekker konsernsjefen ut hånden mot Daniel Rybakken for å hilse.

– Jeg vet hvem du er, sier hun.

Og da detter det bare ut av ham, det han har gått og tenkt på en stund:

– Å? Ja, jeg skal jo begynne å lage møbler nå.

To år senere sitter den norske designeren på en stol i studioet sitt i utkanten av Majorna i Göteborg og fikler med noen papirer. Nå er det han som har laget en kolleksjon for Artek – men kontrakten er blitt liggende, han har fortsatt ikke skrevet under på den. Og nå har den klistret seg fast i konvolutten.