– Vi er på mange måter like ødeleggende som asteroiden var for dinosaurene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Pivot Irrigation/Suburb, South of Yuma, Arizona, USA, 2011. Snart slutt. – Vi tar vann for gitt, helt til det ikke er mer igjen, sier Edward Burtynsky. Fotografen er opptatt av naturressurser som vann og olje og håper at bildene kan få publikum til å tenke over hva som er bærekraftig bruk av disse godene.  Foto: © Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London / Nicholas Metivier Gallery, Toronto

Den kanadiske kunstfotografen Edward Burtynsky har foreviget forbrukskulturens bakside i 35 år. Nå er han redd.

– Menneskeheten har løpt løpsk. Vi forsyner oss grovt av jordens ressurser, av olje, vann og metaller. Planeten er i ferd med å gå opp i limingen.

Edward Burtynsky (61) regnes som en av verdens ledende landskapsfotografer. Han snakker på telefon fra sin base i Toronto, Canada.

– Da jeg begynte å fotografere menneskeskapte industrilandskap for 35 år siden, var det få som snakket om miljø og klimaendringer, sier han.

– Selv hadde jeg et undrende blikk på det menneskene driver med. Vi borrer, graver, sprenger, bygger, bruker og kaster. Jeg tenkte: «Hvor langt kan det kapitalistiske forbrukersamfunnet gå før de negative effektene slår tilbake for fullt?»

Nå er undringen blitt bekymring.