Hansa-reunionen

Tekst

Sirlig inngraverte sølvkrus, majestetiske brudekroner og imponerende håndverk. Den bergenske sølvskatten skal nå trollbinde Tyskland.

Sirlig inngraverte sølvkrus, majestetiske brudekroner og imponerende håndverk. Den bergenske sølvskatten skal nå trollbinde Tyskland.

At Vestlandet har en stolt tradisjon for vakre sølvsmykker levnet forhenværende ordfører Trude Drevland liten tvil om. Men det majestetiske ordførerkjedet er ikke det eneste Bergen kan vise frem av det edle metallet. Nå skal den bergenske sølvskatten – en stor samling av blant annet brudekroner, drikkekanner og skjeer fra 1500 og 1600-tallet – stilles ut på Europeiske hansamuseum i Lübeck i samarbeid med Kode i Bergen.

– På denne tiden var det ingen bank i Norge, derfor hadde mange sin formue i sølvgjenstander. Det påstås at nordmenn har mer sølv per innbygger enn noen andre folkeslag, forteller Trond Indahl, førstekonservator på Kode 1 i Bergen.

Fakta: «Silver’s Shine and Silver’s Greed»

Utstillingen av Bergens sølvskatt i Lübeck

Over 260 sølvgjenstander fra den bergenske sølvskatten stilles ut ved Europeiske hansamuseet i Lübeck.

Utstillingen åpner 6. desember, og er et samarbeid med Kode 1 i Bergen.


hansemuseum.eu

Sølvtøys

De 260 gjenstandene, mange av dem donert av Christen Sveaas til Stiftelsen Bergenssølvet i 2009, er vanligvis på vift i Bergen, men skal nå vises til et internasjonalt publikum for å understreke den historiske betydningen av samarbeidet mellom handelsbyene Bergen og Lübeck.