Luksuriøs kjøkkenhøyttaler fra B&O

Tekst

Det er ingen rette hjørner eller gammeldagse, ­fremovervendte høyttalerelementer på Bang & Olufsens strømmehøyttaler.

Det er ingen rette hjørner eller gammeldagse, ­fremovervendte høyttalerelementer på Bang & Olufsens strømmehøyttaler.

Nylig var jeg tilstede på en produktpresentasjon der en lydingeniør skildret jobben med å konstruere en trådløs høyttaler - etter at designavdelingen hadde bestemt at alle vertikale flater på produktet skulle kles i lydtett aluminium. Det knaket godt i kjevene på stakkaren som skulle overbevise forsamlingen om hvor «morsom» utfordringen hadde vært.

Fakta: Beosound 1

Rundstrålende trådløs høyttaler
11995 kroner

bang-olufsen.com

Det er visst en greie, dette. På Bang & Olufsens (B&O) nyeste trådløse høyttaler slipper lyden ut gjennom to åpninger som løper rundt det kjegleformede aluminiumsskroget. I toppen, under betjeningspanelet, sitter et nedovervendt diskant- og mellomtoneelement. Lyden spres i alle retninger via en «akustisk linse», en løsning vi har sett flere ganger før fra B&O. Under sitter digitalforsterkere og annen elektronikk, et oppladbart batteri som ifølge produsenten holder i inntil 16 timer, samt basselementet. Det er fire tommer stort og sitter nedovervendt i bunnen, der lyden spres 360 grader gjennom en åpning mellom fot og aluminiumschassis.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Løsningen gir helt andre plasseringsmuligheter enn en mer konvensjonell høyttaler. Den låter likt fra alle kanter, og kan gjerne stå midt i rommet. Lyden er imponerende, men jeg har hørt rimeligere konkurrenter som låter enda bedre. Vi snakker mer om en kraftfull og luksuriøs kjøkkenhøyttaler enn om festens midtpunkt. Særlig på høye volumer kan det bli noe inneklemt og lett metallisk ved mellomtonen fra Beosound 1. Her har nok storebror Beosound 2, med dedikert mellomtoneelement, mer å gå på. Den spiller naturlig nok i mono. Flere enheter kan kobles sammen via en trådløs multiromsløsning, men i motsetning til mange konkurrenter tilbyr ikke Bang & Olufsen en løsning der to enheter kan kobles sammen til et stereooppsett.

Som på B&Os ikoniske produkter fra 1970- og +1680-tallet er betjeningsløsningen noe for seg selv. En berøringsfølsom skive på toppen gir deg kontroll over play/pause, fram/tilbake og volum. Alt styres med fingergester. En nærhetssensor skjønner hvor du står, og sørger for at gestene leses riktig uansett hvilken vinkel de kommer fra. Men i praksis vil nok de fleste styre musikken fra telefonen – og høyttaleren støtter det meste av trådløse avspillingsmuligheter.