Gammel skyskraper får nytt liv

Tekst

Klassiker. Trellick Tower i London sto ferdig i 1972, og snart gikk mye galt i den digre boligblokken. Den uidentifiserte fiksjonsbygningen i «High-Rise» er ofte blitt satt i sammenheng med Trellick-tårnet. Foto: Jack Taylor/Getty Images

J.G. Ballard skildret det dystre livet i en senmodernistisk høyblokk i romanen «High-Rise». Nå er kultromanen blitt film.

Hver gang jeg tar Heathrow Express, flytoget til og fra London, titter jeg ut av vinduet når det passerer Trellick Tower. Den nesten 100 meter høye betongskapningen sto ferdig i 1972, og arkitekten som tegnet den, var høyhusspesialisten Ernö Goldfinger, ungareren som hadde inspirert Ian Fleming da forfatteren utga «Goldfinger» 13 år tidligere.

Fakta: Kåre Bulie

Kritiker og spaltist

I D2 skriver han om kunst, populærkultur, arkitektur og design.

Nå fremstår Trellick-tårnet som et fascinerende monument over en for lengst forlatt epoke. Om høyhusets i mine øyne umiddelbare estetiske kvaliteter ikke appellerer til enhver, er det uansett et byggverk som i sin voldsomhet krever at folk tar stilling til det.

Britisk presse ga de drøyt 30 etasjene, gangveier i luften til et ekstra tårn inkludert, tilnavnet «redselstårnet». Da de første beboerne flyttet inn, var nemlig synet på denne typen massiv boligbygging allerede i ferd med å skifte, og utviklingen i Trellick-blokken ga kritikerne ytterligere skyts.