Fri og frankert

Tekst

Skidesign. Den grafiske designeren Leif Anisdahl er representert i boken, blant annet med frimerkene designet for ski-VM i Oslo i 1982. Foto: Unit Editions

Etter årtier i designhistoriens roteskuff belyses frimerkenes tidløse grafiske kvaliteter i ny bok.

For noen er det en hobby fra barndommen som mistet futten før fylte ti år, for andre forbindes den med gamle menn krokbøyde over støvete album med lupe og pinsett. For designerne Blair Thomson og Iain Follett er frimerker og deres grafiske formgiving blitt en livslang besettelse.

Fakta: «The Archive Series #001 Graphic Stamps»

Av Iain Follett og Blair Thomson, 328 sider.

 

uniteditions.com

«Graphic Stamps» er duoens første utgivelse på forlaget Unit Editions bokserie viet arkiver og samlinger av grafisk design. Boken viser høydepunktene i deres frimerkesamlinger, innbefattet verdensomspennende bidrag fra 1960-tallet og til nå. Motivkretsen er altomfattende, fra folkehelseopplysning via modernistisk arkitektur til Leif Anisdahls frimerkedesign i anledning ski-VM i Holmenkollen i 1982.

Effektivt

I boken beskriver Follett samlingens dogmer. Enkelhet og proporsjonalitet er gjennomgående karakteristikker, en frimerkesamling tuftet på deres umiddelbare, estetiske appell.

– Boken fremviser et bredt spekter av ulike stiler, men de utfyller alle enkelte kriterier, eksempelvis enkelhet. Designen må fungere i liten målestokk, budskapet må kommuniseres effektivt og konsist på et lite område. Enkelhet i designen og budskapet er nøkkelen til et effektivt, minneverdig og velutformet frimerke, skriver Follett i en epost.