Retromoderne lekkerbisken

Tekst

Genevas dab-radio opprettholder mest mulig av den gode, gamle radiofølelsen.

På hytta til svigerfamilien står en bulkete gammel reiseradio. Den surret og gikk i årtier på de samme batteriene, på nærmest mirakuløst vis. Men i år ble den plutselig stille. Selv ikke nye batterier kunne få liv i klenodiet. Kanskje var det en desperat protest fra den gamle fm-radioen, som snart havner på historiens skraphaug? Når fm-nettet skrus av neste år, er det farvel til den gamle ­Kuréren, den gamle Tandbergen – og den litt nyere Tivolien.

Fakta: Geneva Touring/S

Dab+/fm-radio med Bluetooth

1995 kroner

geneva.no

Mye er skrevet og sagt om overgangen til digitalradio. Men når skiftet etter alle solemerker tres nedover hodene på radiolytterne, er det jo slik at mange fortsatt vil ønske å høre «radio» på et ­ordentlig radioapparat, enten kilden er dab+-sendinger eller nettradio fra en smarttelefon. Og da vil man jo, som den nostalgiske teknologisnobben man er, ikke ha noe dårlig designet plastræl, men et produkt som opprettholder mest mulig av den gode, gamle radiofølelsen.

Det vanker også nostalgipoeng for den nydelige ­teleskopantennen, den er akkurat som på den gamle reiseradioen som snart slutter å virke

Som for eksempel denne lille retromoderne lekkerbiskenen fra sveitsiske Geneva. Touring/S er første produkt i en ny serie som etterhvert vil telle minst én større modell, og for alt jeg vet også en enda mindre. Mens selskapets forrige reiseradio, WorldRadio, var mer utilslørt moderne, har man denne gangen lagt seg på en kledelig blanding av nostalgi og modernitet. Mitt testeksemplar i børstet stål og brunt lær ser ut som en krysning av en krympet utgave av en klassisk reiseradio og noe fint fra kameraprodusenten Leica. Størrelsen er omtrent som en litt tykk krimroman i pocketutgave.

Alle detaljer, som informasjonsdisplayet med rød tekst bak en perforert stålgrill, oser industridesign fra øverste hylle. Det er noe meget tilfredsstillende med det lille, fjærbelastede klikket man hører og kjenner i fingrene når apparatet slås av eller på, med hjulet som fungerer både som av/på-bryter og som volumkontroll.