Ut av Skåpet

Tekst

Den Norske Turistforening setter Skåpet på plass.

I 1868 kjøpte Den Norske Turistforening (DNT) sin første hytte. 148 år og om lag 530 hytter senere åpner de søndag 21. august et nytt og annerledes tilskudd i hytte-familien: Nye Skåpet, beliggende 600 meter over havet i Forsand i Rogaland.

Fakta: Nye Skåpet

ut.no/hytte/3.2488/

DNT åpner Nye ­Skåpet, beliggende 600 meter over ­havet i Forsand i ­Rogaland, 21. august.

Hytta er tegnet av estlandske KOKO Architects.

Her er gulnet furupanel, tømmer og smårutete vinduer byttet ut med moderne arkitektoniske løsninger med inspirasjon fra blant annet Juvet Landskaps­hotell i Valldal.

– Dette blir spektakulært og banebrytende, hvor hytta blir en attraksjon i seg selv, sier leder i Stavanger Turistforening, ­Preben Falck.

Panorama

Nye Skåpet består av syv småhus rundt et hovedbygg, og får tilsammen 35 sengeplasser. Fem av småhusene er egne sovehus på cirka 17 kvadratmeter. Her våkner man med morgen­solen, fjellet og naturen tett på gjennom det heldekkende panoramavinduet på ene veggen. Helt nytt er det at man også kan forhåndsbooke hele hyttene alene.

– Det er unikt for selvbetjeningskonseptet, og gjør det ­mulig å kombinere det sosiale fellesskapet med privatliv i sin egen hytte. Nå slipper man å ­bekymre seg for hvem man må dele hems med, eller om hytta er full, sier Falck, som melder om god respons og allerede flere fullbookede helger utover høsten.

Klar. Etter år med planlegging, prosjektering og bygging er det endelig åpning av Nye Skåpet på søndag. Foto: Marius Vervik

Det var estlandske KOKO ­Architects som kapret oppdraget med å tegne hytta, hvor ­modernitet og lite vedlikehold var blant kriteriene. For å takle det skiftende, våte og vindfulle været er hyttene kledd utvendig med falset sink, som ikke trenger vedlikehold på flere tiår.

– Inne er det oppvarming med ved, lys fra solcelle, matlaging på gassovn og vann fra fjellbekken. Etter en lang og kald dag i fjellet kan man også nyte en tur i badstuen, lokker turistforeningslederen i Stavanger.

Ser fremover. Med Nye Skåpet har Preben Falck og Stavanger Turistforening skapt en moderne hytte. Foto: Marius Vervik

Spleiselag

Prosjektet har en prislapp på 6,9 millioner kroner, og er et spleiselag mellom Inge Steenslands stiftelse, gründer Rune Freyer, spillemidler og ­Forsand kommune.

Den spektakulære hytta bli innfallsporten til rutenettet i ­Frafjordheiene på sørsiden av ­Lysefjorden. Nye Skåpet blir også første overnatting på fot­turen Lysefjorden Rundt, en sammenhengende ukevandring rundt hele Lysefjorden som går innom verdensattraksjonene Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn.

Om man ikke skal på fottur her med det første, har man mulighet til å se én av hyttene stilt ut i Slottsparken i Oslo anledning kongeparets 25-årsjubileum frem til september.