Nei, det var ikke Instagram som fant opp det kvadratiske fotoformatet.

Tekst

Dette kameraet nærmer seg et sekssifret beløp før du har kjøpt en eneste linse.

Et av historiens mest symbolmettede fotografier ble tatt julaften 1968. Det var astronauten Bill Anders som trykket på utløseren i vinduet på kommandomodulen til romfartøyet Apollo 8. Bildet, som senere fikk tittelen «Earthrise», viser soloppgangen på den blå planeten vår. En liten klinkekule av liv langt, langt unna, i skarp kontrast til månens grå, døde overflate.

Fakta: Hasselblad X1D

Digitalt mellom­formatkamera

93.000 kroner uten optikk

 

hasselblad.com

Bildet ble tatt med et Hasselblad EDC, en spesialbygget versjon av den svenske kameraprodusentens 500EL-modell. Alle de kjente bildene fra de senere Apollo-ferdene ble også tatt med Hasselblads ikoniske mellomformat­kamera. Det bruker en vesentlig større billedsensor enn den som sitter i vanlige speilreflekskameraer. Den gir lavere dybdeskarphet, og dermed også større fokusseparasjon, noe som lar fotografen bruke kontrasten mellom det skarpe og det uskarpe i komponeringen av bildet, til å fjerne visuelt daukjøtt og dirigere betrakterens øye i en bestemt retning.

Listen over fotografer som har brukt et Hasselblad teller internasjonale legender

Mellomformatet dominerte i perioden fra 1900 til omkring 1950, til det ble fortrengt av det mindre 35 mm-formatet. Men blant kunst-, landskaps- og portrettfotografer har mellomformatet alltid stått sterkt. Listen over fotografer som har brukt et Hasselblad teller internasjonale legender som Ansel Adams, Richard Avedon, Diane Arbus, Irving Penn, Anne Leibowitz og Anton Corbijn, og norske fotografer som Dag Alveng, Per Maning, Morten Krogvold og Rune Johansen.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Hasseblad lager både filmbaserte og digitale mellomformatkameraer. Men de har alltid vært ganske store og uhåndterlige. Det endrer seg kraftig med det speilløse X1D. Plutselig har man et mellomformatkamera mindre enn mange moderne speilreflekskameraer, ikke stort større enn de populære speilløse systemkameraene i Micro Four Thirds-formatet. Men X1D har altså noe disse kameraene ikke har: En gigantisk 50 megapikslers 43.8 x 32.9 mm CMOS-billedbrikke som gir bildene helt spesielle kvaliteter. Kameraet tar 2,3 bilder i sekundet og kan også ta opp film, dog ikke i 4K-oppløsning. Optikk fra den ­eksisterende H-serien kan brukes med kameraet ved hjelp av et rimelig adapter, men det er også utviklet to nye ­linser i en serie kalt XCD.