Japanske monstre

Tekst

Den franske fotografen Charles Fréger reiste ut på den japanske landsbygda. Der fant han monstre, gjenferd og andre guder.

Den franske fotografen Charles Fréger reiste ut på den japanske landsbygda. Der fant han monstre, gjenferd og andre guder.

Det japanske ordet «yokai» kan oversettes til gjenferd, monster eller gud. I virkeligheten er det selvsagt snakk om mennesker iført kostymer som blir brukt i ritualer og seremonier på den japanske landsbygda.

– Japan er delt i to, forteller Charles Fréger.

– Du har byene og så har du landsbygda. Byene er veldig «byer» og landsbygda blir mer og mer øde og forlatt. Gapet mellom by og land er stort, og realiteten er at mange byboere ikke vet hva som skjer på landet. De kjenner ikke til de gamle tradisjonene.

Et eksempel er Yonekawa no Mizukaburi-festivalen i begynnelsen av februar, hvor det blant annet brukes kostymer laget av strå. Meningen med ritualet er å forhindre brann. En annen tradisjon er en type fugledans som fremføres i slutten av juli, der to personer danser sammen iført menneskestore hegrekostymer. I Japan symboliserer den hvite fuglen velstand.

– Festivalene er fortsatt viktige for befolkningen på landsbygda. De er en del av hverdagen. De feirer dem i bestemte perioder av året og med visse guder, forklarer Fréger, og understreker at disse japanske gudene har en annen betydning enn guder i Europa.