Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Test: Light L16 kompaktkamera

Tekno

Kompakt kamerat

Light L16 er verdens beste mobilkamera som ikke er en telefon.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.


Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Vis mer

Noen ganger blir jeg satt ut av hvor bra kameraene i moderne smarttelefoner er. Ta det i Apples nye toppmodell, Iphone 6s Plus, for eksempel. Det tar bilder med en kvalitet man for få år siden ikke ville trodd var mulig med optikk og billedsensorer på denne størrelsen. Særlig i dårlig lys er bildene imponerende sammenlignet med dem man får fra litt eldre telefonkameraer.

Men så ser man resultatet ved siden av bilder tatt med et ordentlig speilreflekskamera, og skjønner umiddelbart at det ikke egentlig er så bra, likevel. Det er enkelte ting du bare ikke kan jukse deg til her i verden.

Eller? De ansvarlige bak det nyskapende kameraet Light L16 hevder i det minste at man, ved å kombinere bildene fra denne forbløffende dingsens 16 individuelle kameralinser, kan få et resultat som er så bra at det kan erstatte et avansert speilreflekskamera og en trillekoffert full av optikk.

De 16 linsene har tre ulike brennvidder, som kan kombineres sømløst. Kameraet kan i praksis zoome mellom 35 og 150 millimeter. Det er fem 35 mm-moduler, fem på 70 mm og seks på 150 mm. Hver av linsene er knyttet til en 13 megapikslers billedbrikke. Ti av dem fyrer av samtidig, og tar bilder på ulike, faste brennvidder.


Light L16
Kompaktkamera med 16 linser
Nett: light.co
Pris: 10.500 kroner

Vis mer

Alle funksjoner på L16, som zoom og brennvidde, styres med en fem tommers berøringsskjerm på baksiden. Det er også der du ser hva du tar bilde av. Etter at programvaren har smeltet bildene fra de ulike linsene sammen, ender man opp med et slags «greatest hits»-bilde på inntil 51 megapiksler. Det lyder imponerende, men megapiksler er ikke alt. Selv de mest fremskrittsglade kameranerdene tviler på at speilreflekskameraet har møtt sin likemann.

Eirik Solheim, fotoentusiast og teknologiekspert tilknyttet NRKs teknologiblogg NRKbeta, gir i et innlegg om Light L16 uttrykk for en viss skepsis. Ingenting kan erstatte det visuelle uttrykket du kan få når du bruker et kamera med skikkelig stor billedbrikke og fysisk blenderåpning, mener Solheim, som også påpeker at teknologien er interessant først og fremst i kraft av hva den over tid kan gjøre med kvaliteten på mobilkameraet ditt.

Light L16 kan forhåndsbestilles nå, for levering på sensommeren neste år. Men nei, du kan ikke ringe med den.

Les også:
SMAK: Løyrom fra Kalix er Nordens kaviar.

TRENINGSMAT: Slik lager du den perfekte matpakken.

SMAK: Taco Repúblicas oppskrift på ordentlig taco.

DESIGN: Klokkemerket Daniel Wellington ble milliardbedrift på rekordtid.

Les mer fra D2 her

Fotografi Jan Omdahl Tekno
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Videoer fra D2