- Siden jeg det meste av livet mitt har eid og bygd egne selskaper, passer jeg nok best i en posisjon med kontroll. Ellers blir jeg frustrert om jeg synes det blir tatt feil grep, sier Hilde Midthjell (55).                                                     

DN har spurt flere profilerte investorer fra norsk næringsliv om deres erfaringer fra bransjen, hva de ser etter når de gjør investeringer og deres beste tips til hvordan gründere bør selge seg inn til potensielle investorer. 

Midthjell er medisinstudenten som droppet ut av studiet for å satse på eget hudpleieselskap. Det resulterte i oppstarten av selskapet Dermanor i 1987, som hun senere solgte for en halv milliard kroner til Christian Ringnes - siste del ble solgt ut i 2009.

I 2009 gikk hun inn som aktiv investor i tradisjonsrike Dale of Norway, som hun i dag har 100 prosent eierskap i. Hun har også 52 prosent eierskap i eiendomsinvesteringsselskapet Enata Eieindom, i tillegg til å ha investert i flere mindre selskaper, deriblant reiselivsoperatøren Basecamp Explorer. I 2013 hadde hun en formue på 644.448.146 kroner.

LES OGSÅ DET FØRSTE INTERVJUET I SERIEN:Investerte i automatisk bordbestilling på telefon. Så kom internett.

- Verdi utover penger

I dag har hun det meste av kapitalen sin til forvaltning via formuesforvaltning, men når hun tidligere har investert i ulike selskaper separat, har hun vært særlig opptatt av én ting.

- Jeg har først og fremst vurdert selskaper som jeg opplever har en verdi utover det å tjene penger, sier hun.

Hun nevner oppkjøpet av Dale of Norway som en slik investering, som hun mente var og er en viktig aktør i norsk kultur- og industrihistorie.

- Motivasjonen var å ta vare på og utvikle en norsk hjørnestensbedrift med produksjon i Norge, som sitter på unik kompetanse om strikk og design, sier hun.

Hun har for øvrig også investert i rent forretningsmessige prosjekter, blant annet investeringer i eiendom via Enata Eiendom, som hun eier med to andre medaksjonærer.

LES OGSÅ: Overbeviste investorene og stakk av med 1,3 millioner kroner

Blir kontaktet

Hun blir ofte kontaktet av gründere som søker investorer, men i dag får alle nei, fordi hun ikke har kapasitet til å følge dem opp.

Hun trives ikke som passiv investor og blir gjerne mer involvert enn planlagt. Hun deler for øvrig gjerne tips til hvordan gründere bør gå fram i møte med potensielle investorer.

- Vær realistisk på pris, muligheter og utfordringer. Ikke tro at jobben er gjort så lenge idéen er god. Det er lang vei fram til suksess, sier hun.  

Hun oppfordrer også gründere til å være litt selektive i valg av investorer.

- Ikke velg investorer du er usikker på om du kan fungere godt med over tid. Det går aldri bra, sier hun.

LES OGSÅ: Her er listen over de rikeste «self made» kvinnene i USA

Les mer gründerstoff på dn.no/grunder

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.